IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
11:30 | 20 юни 2024
Обновен: 08:34 | 27 юни 2024

Рая Назарян е председателят на 50-ото Народно събрание

Новият шеф на парламента е от Варна

По материала работи: Слав Велев
Рая Назарян е председателят на 50-ото Народно събрание

Рая Назарян от ГЕРБ - СДС бе избрана за председател на 50-ото Народно събрание. Това се случи във втория ден на първото заседание на парламента, след три почивки на депутатите днес преди вота.

Гласуваха 237 народни представители, от които 131 гласа бяха "за", 66 "против", 39 бяха "въздържали се".

Четирима бяха кандидатите за председател на 50-ия парламент.

ГЕРБ-СДС потвърди кандидатурата на Рая Назарян, а „Възраждане" – на Петър Петров.

От "Има такъв народ“ предложиха отново Силви Кирилов, който ръководи заседанието на парламента като най-възрастния народен представител.

„Величие“ предложиха Виктория Василева. Вчера номинацията им беше за Юлиана Матеева.

Изборът се извърши по процедурните правила, приети вчера.

В 10.00 часа продължи първото заседание на НС с надеждата да бъде избран председател. Опитът вчера завърши без резултат. В началото ппедседателстващият Силви Кирилов предложи цялата процедура да се повтори отново, включително и приемане на правила. Хамид Хамид от ДПС оспори, че правилата вече са приети от НС вчера и няма нужда отново да се гласуват, а направо да се пристъпи към номинации за председател и гласуване. Силви Кирилов заяви, че се съветвал с експерти и те са го уверили, че е добре цялата процедура да се повтори. В отговор от ДПС поискаха 30 минути почивка.

Вчера изборът се провали. За поста бяха издигнати 4 кандидатури - Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Петър Петров от "Възраждане", Силви Кирилов от ИТН и Юлиана Матеева от "Величие". Първият тур не излъчи победител. На балотажа отидоха първите двама, събрали най-много гласове - Рая Назарян и Петър Петров.

И при повторното гласуване никой не събра повече от половината гласове в залата. Така след дадена почивка беше решено процедурата да продължи на следващия ден. Проблемът с избора на председател е показател и че правителство трудно ще се излъчи. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече заяви, че от това дали ще бъде избрана Рая Назарян зависи дали ще продължат преговорите за кабинет.

Коя е Рая Назарян?

 

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. в град Варна, Средното си образование завършва във варненската Хуманитарна гимназия „Константин Преславски“ през 2004 г. След което заминава за София, където следва „Право“ в Университета за национално и световно стопанство. Именно там продължава живота си настоящият председател на Народното събрание. След университета Назрян започва работа като асистент на Менко Менков, който е адвокат на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Баща й Назар Назрян е роден на 22 юни 1955 г. Завършил е Техническия университет в града и е бил собственик на фирма, която към настоящия момент е със замразена дейност. Не е член на ГЕРБ.

Разведена с едно дете.

От 2013 г. е член на Софийската адвокатска колегия. Работи в областта на облигационното, вещното, застрахователното, семейното и наследствено право. Тя е специалист по извънсъдебно уреждане на търговски и застрахователни спорове.

Назаряне е депутат от листата на ГЕРБ-СДС от 24 МИР – София в 48-ото Народно събрание, заместник-председател на Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията, член на Парламентарната комисия по правни въпроси.

Избрана е за народен представител от същата листа на ГЕРБ-СДС и в 49-ото Народно събрание.

Коментари

Новини Варна