IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
08:00 | 20 юни 2024
Обновен: 08:07 | 27 юни 2024

Честваме паметта на преподобния Наум Охридски и на свети Калис

Днес светът отбелязва Международния ден на бежанците, Дунав мост празнува 70 г. от създаването си в очакване за основен ремонт

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на преподобния Наум Охридски и на свети Калис

Днес православната църква чества преп. Наум Охридски - ученик на светите братя Кирил и Методий, спътник, сътрудник и състрадалец на св. Климент.

Паметта на преподобния Наум Охридски се чества и на 23 декември, в който ден е починал през 910 г. А понеже тогава е предпразненство на Рождество Христово, паметта на този български просветител се чества повторно и на 20 юни.

Той бил сред учениците на светите братя Константин-Кирил и Методий. Участвал в тяхната Моравска мисия, бил в Рим, където в 869 г. починал свети Кирил, после продължил да помага на свети Методий, а след смъртта му заедно с другите ученици бил прогонен от Великоморавия. Пристигнали в България в 886 г., където свети княз Борис-Михаил ги приел с радост и с благодарност към Бог, че ще може и българският народ да бъде просветен в истините на християнската вяра на свой, роден език.

След няколко години свети Климент бил изпратен в югозападната част на България, а свети Наум останал в столицата и основал там книжовна школа за превод на християнски книги и подготовка на духовенство на Българската църква, което да служи на български и да просвещава всички.

Свети Наум работил и в новата столица Преслав при цар Симеон Велики. А след ръкополагането на свети Климент за Охриски архиепископ Наум поел книжовната и образователната дейност в Охрид и околните земи. Построил и манастир на южния бряг на Охридското езеро, където работил заедно с други монаси, свои ученици. Упокоил се от трудовете си в 910 г. и бил погребан в същата обител, където и сега се пази гробът му.

Имен ден имат всички с имената Бисера, Бисер, Наум.

Свети Калист живял през XIV век. Бил високообразован клирик, последовател на богослова Григорий Палама и на исихаста Григорий Синаит, при когото се запознал с българина преподобния Теодосий Търновски (после написал житието му). В 1350 г. Калист бил избран за Цариградски патриарх. Положил много усилия за опазване на православната вяра. Починал в 1364 г.

Днес светът отбелязва Международния ден на бежанците. Обявен е по повод навършването през 2001 г. на 50 години от приемането /1951/ на Конвенцията на ООН за статута на бежанците. Темата за бежанците е особено актуална през последните години, след Арабската пролет.

Дунав мост празнува 70 години от създаването си в очакване за основен ремонт.

Коментари

Новини Варна