IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
08:00 | 19 юни 2024
Обновен: 19:40 | 26 юни 2024

50-ото Народно събрание се събира за първи път

Кой ще е новият председател, ГЕРБ-СДС и БСП излязоха с номинации

По материала работи: Слав Велев
50-ото Народно събрание се събира за първи път

Днес е първото заседание на 50-ото Народно събрание. Точно в 9 часа новите 240 ще положат клетва.

По традиция звънеца на първото заседание ще удари най-възрастният депутат. Най-вероятно това ще е д-р Силви Кирилов от парламентарната група на "Има такъв народ". Седем политически формации ще имат места в пленарната зала.

С най-много представители ще са ГЕРБ-СДС - 68. След тях са ДПС - 47, следвани от ПП-ДБ - с 39 народни представители. „Възраждане” изпраща един по-малко. Депутатите от БСП ще са 19 депутати, ИТН ще имат 16 места, а „Величие”, които за първи път ще имат свои представители - ще са с 13 кресла.

С началото на новия парламент ще се даде и старт на процедурата по консултации при президента. Държавният глава ще повика на "Дондуков" 1 седемте политически партии в новия парламент. Следващата стъпка е връчването на първия проучвателен мандат, като папката ще се връчи на най-голямата парламентарна група - ГЕРБ-СДС.

Гледайте специалното удължено издание на „Здравей, България”. Там ще проследим най-интересното от откриването на 50-ото Народно събрание. В 09:00 очаквайте на живо клетвата на новите 240. „Здравей, България” ще продължи до обедните новини в 12:00. 

На първото си заседание новоизбраните депутати ще трябва да изберат председател на Народното събрание - процедура, която в 49-ия парламент продължи една седмица.

ГЕРБ-СДС вече посочиха тяхната номинация и това е Рая Назарян. Според лидера на партията Бойко Борисов от парламентарната подкрепа за тяхното предложение ще стане ясно дали има смисъл разговорите за съставяне на правителство да продължат.

Във вторник доскорошните партньори във властта ПП-ДБ дадоха заявка, че няма да подкрепят номинацията на Рая Назарян за председател.

Отказ за подкрепа дойде и от БСП. Социалистите ще имат своя кандидатира в лицето на Борислав Гуцанов. Очаква се до часове да стане ясно дали ще има и кои ще са номинациите на останалите партии от 50-ия парламент. 

Коментари

Новини Варна