IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 29°
България
15:15 | 12 юни 2024
Обновен: 03:36 | 2 юли 2024

Над 50 000 десетокласници се явиха на националното външно оценяване по математика

Тестът съдържаше общо 17 задачи

По материала работи: Слав Велев
Над 50 000 десетокласници се явиха на националното външно оценяване по математика

Общо 50 982 ученици се явиха днес на националното външно оценяване по математика. Изпитът за десетокласниците се състоя в 1017 училища. Тестът съдържаше общо 17 задачи. Толкова бяха и през миналата година, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

15 от задачите са с избираем отговор. За решаването на останалите две задачи с разширен свободен отговор, учениците представят в писмен вид необходимите обосновки.

Тестът по математика в десети клас и верните отговори към него може да се видят ТУК.

На 10 юни се състоя националното външно оценяване по български език и литература в десети клас, на което се явиха 52 297 ученици. Те писаха тогава теза на темата "Любов и власт" по откъс от "Изворът на Белоногата". Десетокласниците трябваше да отговорят и на въпроси защо това произведение е поема, да дадат две характеристики, които определят Гергана като типична героиня от възрожденската литература, да тълкуват смисъла на словосъчетанието "мъртво сърце" и други задачи.

На изпита по български език и литература в десети клас имаше и задача, по която трябваше да се направи резюме на текст за пластмасовите отпадъци. Друга задача изискваше отговори на въпроси, свързани с биология, химия и физика. Тази година тестът съдържаше общо 21 задачи - с две по-малко от миналата година.

Времетраенето и на двата изпита в десети клас бе по 90 минути.

Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 28 юни.

Коментари

Новини Варна