IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
15:05 | 10 юни 2024
Обновен: 03:01 | 8 септември 2024

Христо Иванов подаде оставка като лидер на "Да, България"

Така той поема своята отговорност за слабото представяне на коалицията ПП-ДБ на изборите 2 в 1

По материала работи: Слав Велев
Христо Иванов подаде оставка като лидер на "Да, България"

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов подаде оставка като лидер на "Да, България".

Това обяви самият той на извънреден брифинг, свикан в този час в централата на формацията. Така Иванов поема своята лидерска отговорност за слабото представяне на коалицията ПП-ДБ на изборите вчера.

Решението е взето след заседание на Националния съвет, който е приел оставката на Иванов. Тепърва ще се вземе решение как ще бъде организиран изборът на нов председател. Самият Иванов декларира, че няма да се кандидатира за лидер. 

Декларирам, че няма да стана народен представител в 50-ото НС. Трябва да започнем нов разговор с избирателя, затова трябва да се стигне докрай, заяви Иванов. Той ще се посвети на семейството си и на партията си, като ще направи всичко възможно да върне доверието в нея. Оставам на терен и ще продължа да работя за каузите, както досега.

Приемам присъдата на избирателите и показвам, че искам извинението им, обърна се Иванов към тези, които не са подкрепили "Да, България" на изборите.

Благодари на партньорите, свързвала ги общност, но ще продължат да работят заедно.

 

Не сме взимали решение по отношение на коалшцшонншя формат, тази тема не е стояла пред нас. Разговорът, който трябва да бъде воден, е да се награди демократичната общност. Той ще бъде водем първо с ДСБ и ПП, но и с други партньори по основни тези как ще подходите по въпроса за формиране на властта. Този разговор ще изисква доста усилие и работа,  обясни Иванов. Не търсете ревизия на коалиционния формат, допълни той.

Особено след войната стана ясно, че България не може да си позволи да се наси по течението без реформаторски правителства, които не решават дълбоките проблеми като корупцията.

Не можахме за убедим избирателите си в правилността на този курс. Тази неспособност и неуспех да мобилизират обществена подкрепа вървеше с това, че бяхме представяни като службагонци и т.н.

Този резултат е причина аз да се отдръпва. Някои хора биха могли да намерят причина да продължат.

Тази политическа линия беше взривена от ГЕРБ, прилепяйки се към Пеевски. Теренетът, на който можеше да се води тази политика, беше изгорен, обясни Иванов. 

Тежка перспектива за страната очерта той. Но видя надежда в това, че половината от избирателите им, които са оттеглили подкрепата си, не са я дали на друг.

Този позиция е моя и на "Да, България", тя не ангажира никого и другите партии да си взимат своите решения.

Коментари

Новини Варна