IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
08:15 | 10 юни 2024
Обновен: 01:11 | 30 юни 2024

Честваме паметта на свети Тимотей

Попово отбелязва 141 години от обявяването си за град на 10 юни

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на свети Тимотей

Днес църквата чества паметта на свети Тимотей, епископ на Пруса.

Той е живял през IV век. Той бил избран за епископ на град Пруса (днес Бурса в Турция), разположен югоизточно от Мраморно море. Отличавал се с чистота на живота и с усърдно изпълнение на пастирския си дълг. Заради светостта му Бог го дарил с благодатна сила да върши чудеса.

По това време християнството постепенно се разпространявало и побеждавало езическите вярвания. Свети Тимотей с проповеди и личен пример обърнал много идолопоклонници към истинската и спасителна вяра в Иисус Христос. За всичко това народът го почитал и обичал. Но когато в 360 г. дошъл на власт император Юлиан, който се отрекъл от Христос и дори започнал да възстановява езичеството, християните били подложени на преследване. Основна цел на това преследване били пастирите на Църквата - епископи и свещеници.

Свети Тимотей не се уплашил, нито се скрил. Той още по-усърдно започнал да се труди, като проповядвал Божието слово, укрепвал вярващите и изобличавал заблуждението на езичниците. Щом узнал за дейността на светия епископ, императорът, който е останал в историята с прозвището "Отстъпник", заповядал да го заловят и да го затворят в тъмница. Там обаче при свети Тимотей се стичали много хора, на които той проповядвал за Христос и ги наставлявал да не се поддават на опитите на властта да се върне езическата вяра.

Донесли на Юлиан, че християнският епископ, макар и затворен в тъмницата, учел идващите при него хора да вярват в Иисус Христос и им говорел срещу езичеството. Тогава императорът изпратил да му кажат, че му забранява да проповядва за името на Христос. Но свети Тимотей не се подчинил на заповедта на владетеля и без страх продължавал да върши това, което му подобавало като на християнски епископ - да поучава и да проповядва на народа. Затова бил осъден на смърт и отсекли главата му в тъмницата.

Попово отбелязва 141 години от обявяването си за град на 10 юни. Денят е определен за празник на града на 29 декември 1998 година.

Исторически справка за миналото на града показва, че според преданието днешно Попово е основано от свещеник, който се заселил със своето многолюдно семейство сред вековна гора. Той се прочул със своето трудолюбие, с което успял да изхрани цяла султанска войска, на която се наложило да презимува в имотите на попа. Вестта стигнала до султана, който пожелал да го види и му дал разрешение свободно да живее и проповядва. Постепенно около дома на свещеника се заселват и други семейства и така се появило Попкьой или Поповото село, днес град Попово.

Следващите сведения за Попово са от 1573 г., когато в османски документ се споменава името на селището, посочват историци. На 10 юни 1883 г., с указ №426 на княз Александър I, „Поповската селска община се преобръща в градска, а селото Попово се именува Градец Попово“. Именно заради това датата 10 юни е приета за празник на Попово. 

Тази година общинската управа е подготвила редица прояви за отбелязването на 10 юни. Денят ще започне с празничен водосвет за добруването на града и жителите му, отслужен в храм „Св. Успение Богородично“. По обяд в Дома на културата „Димо Коларов“ ще се състои тържественото заседание на Общинския съвет. По време на сесията предстои да бъдат подписани договори за побратимяване между Попово и градовете Они, Грузия и Бесарабка, Република Молдова.  По традиция в празничния ден ще се проведе среща на кмета на община Попово с гостуващите делегации от Грузия и Молдова.

Почетни знаци ще бъдат връчени на двама граждани за заслуги в своята професионална сфера и обществен принос. Ще бъдат връчени и грамоти на зрелостници за високи постижения и завоювани призови места на областни и национални олимпиади, конкурси и състезания.

Вечерта на централния площад „Александър Стамболийски“ жителите и гостите на Бялото градче са поканена на празничен концерт с участието на Любо Киров и 100 кила. 

Коментари

Новини Варна