IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
14:00 | 9 юни 2024
Обновен: 00:53 | 4 юли 2024

Нова измама в чата: "Здравейте, мога ли да поговоря с вас за секунда?"

Търсят ни обикновено от телефонни номера в Индонезия и Филипините, рядко от Африка

По материала работи: Слав Велев
Нова измама в чата: "Здравейте, мога ли да поговоря с вас за секунда?"

Снимка: Черно море

Нова измама се появи в едно най-масовите приложения за в чат разговори WhatsApp : "Здравейте, мога ли да поговоря с вас за секунда?". Такова съобщение получихме и в редакцията на ИА "Черно море".

Търсят ни обикновено от телефонни номера в Индонезия и Филипините, рядко от Африка.

Какво се случва, ако отговорите?

Започва зарибявката. Ще бъдете офертирани с невероятно предложение за изкраване на лесни пари, за което ще ви е нужно само устройство с интернет връзка. Единственото, която ще правите е да харесвате дадени видеа - в ТикТок, YouTube и т.н. В зависмост от оферта можете да вадите от 100 до 800 лева на ден.

Преди това трябва да се присъедините към група, в която се разпределят ежедневните задачи и да предоставите своите данни – професия, пол, възраст и банкова сметка, по която да се превеждат заработените средства. На първото ниво можете да спечелите максимум 10 лв. от 5 видеоклипа на ден, но трябва да инвестирате по 2 лв. за получаването на връзка към всеки един от тях. Изглежда лесно, защото от вас не се изисква дори да гледате видеата, а само да изпратите екранна снимка на своя лайк, за да докажете, че сте заслужили възнаграждението си.

Ако питате, дали всичко е законно, веднага получавате успокояващ отговор.

На по-късен етап ви се отварят опции да гледате повече видеа и да вадите повече пари, но плащате повече за новото "ниво". Когато теглите чертата, установявате, че сте "вътре". Ако искате да се откажете, има заплахи.

При получаване на подобни съобщения в никакъв случай не отговаряте, не следвайте изпратени от там връзки и веднага блокирайте разговора. Тези хора са добре обучени психолози и веднъж влезете ли в контакт с тях, има голям риск неусетно да ви увлекат с думите си.

Коментари

Begemot ( преди 3 дни )
Това от половин година не е новина.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна