IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 30°
България
08:15 | 6 юни 2024
Обновен: 16:35 | 6 юли 2024

Честваме преподобните Висарион Египетски и Иларион Нови Далматски

Днес е денят Ди

По материала работи: Слав Велев
Честваме преподобните Висарион Египетски и Иларион Нови Далматски

На 6 юни църквата чества паметта на преподобните Висарион Египетски и Иларион Нови Далматски.

Преподобният Висарион  е роден в Египет и живял в края на IV и през V век. От младини той обикнал Бог и пазел себе си чист от всякаква греховна сквернота, стараел се да не опорочи душата си, очистена в светото кръщение. Пътувал на поклонение до светите места в Йерусалим. Там той посетил и много подвижници в Палестина, които водели пустиннически живот и били вече известни със своите добродетели. 

Когато се завърнал в Египет, Висарион приел монашество и десетилетия наред се подвизавал в египетската пустиня като отшелник. Той живял в безмълвие и непрестанно богомислие. С монашеския си живот станал образец за много други любители на отшелничеството. Бог го удостоил с благодатта да върши чудеса. Достигнал дълбока старост, свети Висарион се упокоил в мир. 

Преподобният Иларион е роден в 775 г., в област Кападокия, Мала Азия. Наречен е Нови за отличие от свети Иларион Велики. Родителите му били благочестиви и добродетелни хора и възпитали сина си в православната вяра. 

Когато навършил пълнолетие, Иларион постъпил в манастир в Цариград, където се отдал на строг пост, безмълвие и изучаване на Свещеното Писание. По-късно отишъл в прочутия Далматски манастир, също в столицата, където се подвизавал десет години и станал пример за смирение и търпение за всички братя, които единодушно го избрали за игумен.

А когато императорът иконоборец Лъв Арменец започнал гонение срещу почитателите на светите икони, Иларион открито и смело защитил православната вяра. Затова бил преследван, претърпял затвор и побоища, а накрая го изпратили на заточение и там престоял осем години. След тържеството на православието (т.е. възстановяване на иконопочитанието) в 842 г. той се върнал в своя манастир и след три години починал мирно на 70-годишна възраст, в 845 г.

Днес е денят Ди, на 6 юни 1944 г. съюзническите сили дебаркират на северния френски бряг, на плажовете на Нормандия. Десантът в Нормандия е повратна точка във Втората световна война. Той отваря втори фронт в Европа и така разкъсва силите на германския вермахт, който се сражава на изток срещу съветската армия и в битката за Нормандия, която продължава над два месец.

Сенаторът Робърт Кенеди умира след покушение на 6 юни 1968 г. Той е убит на 6 юни 1968 г. по време на кампанията му за президентска номинация от Демократическата партия. На 5 юни, минути след обявяване победата му на предварителните избори в Калифорния, в хотел „Амбасадор“ в Лос Анджелис, той е застрелян от Сихран Сихран – 24 годишен палестинец. 

Робърт Кенеди е роден на 20 ноември 1925 година в Бруклин Масачузетс, като седмото от девет деца в семейство на Роуз Фицджералд и Джоузеф Патрик Кенеди. През 1948 година завършва Харвардския университет. Три години по-късно завършва Юридическия факултет на Университета на Вирджиния. През 1952 година той прави своя политически дебют като мениджър на успешната кампания на по-големия му брат Джон за сената на САЩ от Масачузетс. Изпълнява длъжността главен прокурор от 1961 г. до 1964 г. През 1964 г. Робърт Кенеди печели изборите за сенатор от Ню Йорк, а на 16 март 1968 г. се кандидатира за президент.

Коментари

Новини Варна