IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
08:00 | 3 юни 2024
Обновен: 22:59 | 7 септември 2024

Честваме паметта на свети мъченик Лукилиан и на другите с него, както и на преподобния Атанасий Чудотворец

Отбелязваме Деня на свободата на печата и отдаваме почит на журналистите, загубили живота си или са пострадали по време на упражняването на своята професия

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на свети мъченик Лукилиан и на другите с него, както и на преподобния Атанасий Чудотворец

Църквата чества на 3 юни паметта на свети мъченик Лукилиан и на другите с него, както и на преподобния Атанасий Чудотворец.

Христос е казал: "Невъзможното за човеците е възможно за Бог". Наистина, кой би очаквал човек, прекарал почти целия си живот в езичество, на което е бил и свещеник, да стане християнин? И все пак! Това се случило със стария езически свещеник Лукилиан, който живял по времето на император Аврелиан.

Когато Лукилиан за първи път чул християнска проповед в родния си град Никомидия (днес Измит, Турция), божествената благодат произвела дълбока промяна в него. Неговите езически вярвания, от десетилетия вкоренени в душата му, се сринали като хартиени кули. Старческите му очи се отворили и с младежка сила той обявил вярата си в Христос. Дори се опитал с проповедта си да доведе други души при Него.

Но по това време започнало поредното гонение на християните и Лукилиан бил заловен и затворен, за да бъде съден за непочитане на държавните езически божества. В затвора Лукилиан намерил четирима млади християни - Клавдий, Ипатий, Павел и Дионисий, които скоро били осъдени на смърт и обезглавени. А свети Лукилиан бил осъден на кръстна смърт. Не по-лека била участта на младата християнка Павла, която погребала тялото на свети Лукилиан, но след това и тя била заловена, измъчвана жестоко и накрая обезглавена. Всички те пострадали в 270 г.

Свети Атанасий бил родом от област Памфилия, Югозападна Мала Азия, и живял през IX-X век. Когато станал пълнолетен, той почувствал нужда да се научи на духовен живот. Отишъл в един манастир в онези места. След години на подготовка бил ръкоположен за свещеник и служел в храма, а също умело преписвал свещени текстове от Библията и от отците на Църквата. Бог му дал и благодатни сили да лекува болести на тялото и на духа. Неговите молитви давали здраве на мнозина, затова хора от разни места идвали при него, за да се помоли и да ги изцери. Упокоил се в мир в дълбока старост.

На 3 юни в цял свят се отбелязва Деня на свободата на печата, обявен от ООН през 1993 г. Днес отдаваме почит и към тези наши колеги, които са загубили живота си или са пострадали по време на упражняването на своята професия. За съжаление събитията по света показват, че все още има много места, където медийната свобода е под заплаха или въобще не съществува.

Коментари

Новини Варна