Варна 17°
fallback
България
14:30 | 29 май 2024
Обновен: 07:08 | 16 септември 2024

Спасиха изгубени туристи в Котленския балкан

Мъжете на 72 и 65 години се лутали в местността "Римско кале"

По материала работи: Слав Велев

Служители на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН)-Котел, Районното управление (РУ) на полицията в Котел и Планинск спасителна служба (ПСС)-Сливен са помогнали на двама туристи, съобщиха от пресцентъра на областната полиция.

Мъже на 72 и 65 години са се изгубили в местността "Римско кале". Успели са да се свържат с дежурния полицай в РУ-Котел и да дадат описание на мястото, където се намират. Екипи на РСПБЗН-Котел и ПСС-Сливен са стигнали до тях и са ги извели на главния път. "Те са знаели къде се намират, но явно са се дезориентирали и не са могли да намерят пътя за връщане, защото през цялото време са държали връзка с дежурния и са обяснявали къде точно се намират, за да отидат при тях пожарникарите", каза за БТА говорителят на областната полиция Първолета Мандинска и допълни, че е било и тъмно. Сигналът е подаден в 21 часа снощи. 

Двамата са в добро здравословно състояние.

Благодарение на внедрената в „Национална система 112“ разширена мобилна локализация (Advanced Mobile Localization - AML) на територията на Република България, изгубените мъже били локализирани, а координатите на тяхното местоположение – предадени на спасителните екипи. Организираната издирвателна акция, в която се включили планински спасители и екип на пожарната, приключила успешно около 00,30 ч. Туристите били открити в добро здравословно състояние и успешно изведени от планината.

Услугата AML бе внедрена в „Национална система 112“ в началото на месец февруари 2022 година. Тя е част от новите операционни системи на смартфоните, която автоматично активира местоположението на обаждащия се и го изпраща до телефон 112 в случай на инцидент, с което се оптимизира времето за реакция и оказване на помощ. Подаваната информация е достъпна само за операторите на спешния телефон и са спазени изискванията на националното законодателство по защита на личните данни и регулаторните изисквания e-Privacy DIRECTIVE и GDPR.

Автор на статията:
Слав Велев
Котленския балкан Котленски балкан изгубени туристи спасиха изгубени туристи спасиха изгубени туристи Котленския балкан МВР пожарна ПСС Римско кале Римско кале Котел Римско кале туристи Римско кале туризъм Advanced Mobile Localization - AML Advanced Mobile Localization AML 112
0 коментара
fallback
fallback