IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
14:30 | 29 май 2024
Обновен: 02:50 | 8 септември 2024

Спасиха изгубени туристи в Котленския балкан

Мъжете на 72 и 65 години се лутали в местността "Римско кале"

По материала работи: Слав Велев
Спасиха изгубени туристи в Котленския балкан

Служители на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН)-Котел, Районното управление (РУ) на полицията в Котел и Планинск спасителна служба (ПСС)-Сливен са помогнали на двама туристи, съобщиха от пресцентъра на областната полиция.

Мъже на 72 и 65 години са се изгубили в местността "Римско кале". Успели са да се свържат с дежурния полицай в РУ-Котел и да дадат описание на мястото, където се намират. Екипи на РСПБЗН-Котел и ПСС-Сливен са стигнали до тях и са ги извели на главния път. "Те са знаели къде се намират, но явно са се дезориентирали и не са могли да намерят пътя за връщане, защото през цялото време са държали връзка с дежурния и са обяснявали къде точно се намират, за да отидат при тях пожарникарите", каза за БТА говорителят на областната полиция Първолета Мандинска и допълни, че е било и тъмно. Сигналът е подаден в 21 часа снощи. 

Двамата са в добро здравословно състояние.

Благодарение на внедрената в „Национална система 112“ разширена мобилна локализация (Advanced Mobile Localization - AML) на територията на Република България, изгубените мъже били локализирани, а координатите на тяхното местоположение – предадени на спасителните екипи. Организираната издирвателна акция, в която се включили планински спасители и екип на пожарната, приключила успешно около 00,30 ч. Туристите били открити в добро здравословно състояние и успешно изведени от планината.

Услугата AML бе внедрена в „Национална система 112“ в началото на месец февруари 2022 година. Тя е част от новите операционни системи на смартфоните, която автоматично активира местоположението на обаждащия се и го изпраща до телефон 112 в случай на инцидент, с което се оптимизира времето за реакция и оказване на помощ. Подаваната информация е достъпна само за операторите на спешния телефон и са спазени изискванията на националното законодателство по защита на личните данни и регулаторните изисквания e-Privacy DIRECTIVE и GDPR.

Коментари

Новини Варна