IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
15:00 | 17 май 2024
Обновен: 20:40 | 16 септември 2024

Вижте за какво писаха зрелостниците на матурата по БЕЛ

Изтеглен беше вариант 15 за изпита

По материала работи: Слав Велев
Вижте за какво писаха зрелостниците на матурата по БЕЛ

Изтеглиха вариант 15 на матурата по Български език и литература за зрелостниците. Около 50 хиляди дванайсетокласници се явиха на днешния изпит.

Тестът, чиито вариант беше изтеглен рано сутринта в Министерството на образованието, се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 със свободен и две с разширен. Темите, по които пишат зрелостниците на последния въпрос, са: "Цената на компромиса" в "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски" - за интерпретативното съчинение, и "Мълчанието - сила или безсилие" - за избралите да пишат- есе.

Във всички над 750 училища, в които се провежда матура днес, са взети мерки, така че зрелостниците да разчитат единствено на своите знания.

На тазгодишните матури за първи път дванайсетокласниците могат да се явят повторно, без да дължат такса. Оценките от днешния изпит ще бъдат обявени до 7 юни. Освен в опит за повишаването им, наесен изпита ще могат да положат и зрелостниците, които са били болни на първата дата за матурата.

Коментари

Новини Варна