IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
08:00 | 16 май 2024
Обновен: 03:13 | 8 септември 2024

Църквата почита паметта на преподобни Теодор Освещени и Св. преп. отци, избити в манастира "Свети Сава"

16 май е определен за Световен ден на истинската храна

По материала работи: Слав Велев
Църквата почита паметта на преподобни Теодор Освещени и Св. преп. отци, избити в манастира "Свети Сава"

Днес Православната църква почита паметта на преподобни Теодор Освещени и Св. преп. отци, избити в манастира "Свети Сава".

Теодор, наричан още Освещен, защото единствен в целия манастир имал свещенически сан, бил един от любимите ученици на Пахомий Велики. От ранни години той горял от любов към Бога и четиринадесетгодишен дошъл в Тавена при преподобни Пахомий, желаейки да служи на Господа. Великият подвижник го приел, като видял в него истински призвание към монашески живот. И момъкът, укрепен от Божията благодат, с радост понасял всякакви трудове и всякакви лишения и от ден на ден преуспявал по пътя на светостта. По-късно – след смъртта на свети Пахомий – Теодор станал игумен на Тавена и другите му обители. Той умрял около 360 година.

16 май е определен за Световен ден на истинската храна. Отбелязва се по инициатива на световноизвестния готвач Джейми Оливър. Целта на този ден е да подпомогне образованието на деца и възрастни, за да се подобрят здравето, животът и бъдещето на милиони хора по света. Международното движение Food Revolution Day, в което участват готвачи, родители, учители, компании и активисти, подкрепя фондацията на Джейми Оливър, която прави десетки акции по света - обучение на безработни и социално слаби млади хора, уроци по готвене за различни възрасти, кампании за промяна на хранителната политика в училищата, курсове по градинарство за деца. 

Коментари

Новини Варна