IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
16:00 | 11 май 2024
Обновен: 02:24 | 8 септември 2024

Подготвят пренасянето на тленните останки на цар Фердинанд в България

Това се очаква да стане до месец

По материала работи: Десислава Михалева
Wikipedia

Вече официално е факт: цар Фердинанд се завръща в България, потвърдиха от Фонд "Цар Борис и Царица Иоанна".

След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква „Св. Августин" в същия град.

В годината на смъртта му погребението на царя във втората му родина България е напълно невъзможно с оглед на политическата ситуация у нас и следвоенния период в цяла Европа, въпреки голямото му желание и това на близките му.

След демократичните промени бяха създадени няколко инициативни комитети, чиито усилия в тази посока не се увенчаха с успех, въпреки добрите намерения на организаторите им.

Днешните условия на демокрация и уважение към историята позволяват тленните останки на цар Фердинанд да бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на любимия му дворец „Врана" в София. Така ще се отдаде нужната почит към един дългогодишен държавен глава и главнокомандващ, който въпреки редица противоречиви оценки за някои моменти от управлението му е дал много за развитието и модернизацията на държавата ни.

"С прибирането на царските му кости България ще се запише като последната република в Европа, положила тази грижа в името на собствената си история и държавност. Всички останали страни, от Австрия и Албания до Румъния и Русия прибраха и препогребаха останките не само на своите някогашни владетели, но дори и на техните родственици, умрели преди много години в чужбина.", пише Георги Милков в поста си в социалната мрежа.

Още подробности ще бъдат дадени в навечерието на самия акт.

Коментари

didier93 ( преди 3 месеца )
Здравейте сър мадам Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем от 2000 лв. до 800 000,00 лв. при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви. Така че, ако имате нужда от него, не се колебайте да се свържете с нас на следния адрес. Имейл: didierdf93@ gmail.com Имейл: didierdf93@ gmail.com
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна