IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
17:57 | 21 декември 2023
Обновен: 17:03 | 7 септември 2024

Народното събрание прие Бюджет 2024

Според Асен Василев, финансовата рамка е реалистична, но трудна за изпълнение

По материала работи: Слав Велев
Народното събрание прие Бюджет 2024

Снимка: БТА

Парламентът гласува окончателно на второ четене Бюджет 2024.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев нарече бюджета исторически и поздрави всички депутати за участието в ползотворния дебат, както и министъра на финансите:

"Практически това е първия бюджет за целия преход, който има 100 процента програмно бюджетиране на инвестиционната програма. Цялата капиталова програма е направена така, че може да се допълва, може да се променя и може да се заменя. Силно вярваме, че тази иновация в инвестиционното планиране и бюджетиране ще доведе до много добри резултати."

Финансовият министър Асен Василев заяви, че бюджета е реалистичен, но труден за изпълнение. Всеки капиталов разход е записан ред по ред и на месечна база може да се следи капиталовата програма, предаде БНТ:

"От три години насам имаме приет бюджет преди годината, в която той трябва да бъде изпълняван и смятам, че това трябва да се отбележи. Този бюджет е реалистичен, но няма да е лесен за изпълнение както не малко от вас казаха. Абсолютно всеки разход, който държавата прави като капиталов е записан ред по ред в тази програма и съответно на месечна база ще можем да следим как се изпълнява тази програма. Един бюджет, който доста силно подкрепя доходите, защото това изключително важно, най-накрая да спрем да казваме, че нашето конкурентно предимство са ниските заплати."

Коментари

Новини Варна