Варна 23°
fallback
България
10:00 | 23 октомври 2023
Обновен: 15:34 | 20 септември 2024

Парозависими - цифровото евро идва, какво трябва да знаем за него?

Няма да имаме нужда от банкова сметка

По материала работи: Слав Велев

Цифрово евро ще може да взимаме както от банки и други доставчици на платежни услуги, така и от пощите. Това предвижда предложение на Европейската комисия за нов регламент, който ще уреди правилата за използване на цифрово евро в страните от ЕС. Целта е да бъдат използвани електронни пари на Европейската централна банка, а не някакви други форми на дигитални разплащания.

Днес единствената форма на пари, като законно платежно средство в евро, са парите в брой, т. е. евробанкнотите и монетите. Въпреки че е широко разпространено, използването на пари в брой за плащания в еврозоната намалява през последното десетилетие поради напредъка на цифровизацията и променящите се потребителски предпочитания, посочват от Европейската комисия (ЕК). Поради това е необходимо да се създаде цифрова форма на еврото, за да се гарантира, че хората, фирмите и държавните институции ще продължат да имат достъп до емитирани от централната банка пари в евро, допълват от ЕК, пише "Труд".

За тази цел предлагат въвеждане на цифровото евро, което може да бъде емитирано от Европейската централна банка и националните централни банки на страните от ЕС.

Цифровото евро ще може да бъде качвано на всякакви електронни носители като например мобилен телефон, ключодържател или гривна. Всички кредитни институции, предоставящи услуги по платежни сметки, ще бъдат задължени да предоставят основни услуги за цифрови плащания в евро при поискване от техните клиенти. Но цифрово евро ще могат да имат и хора, които нямат и не желаят да си откриват традиционна разплащателна сметка и цифрова банкова сметка. Те например ще могат да се снабдяват с цифрово евро в пощата или някакви структури в различните населени места, определени от администрацията.

Основни услуги за цифровото евро като откриване и закриване на сметка в цифрово евро, проверка на салда, добавяне и отнемане на средства в сметка в цифрово евро, преводи и плащания ще се предоставят безплатно на гражданите. Целта е използването на цифрово евро да не бъде по-скъпо от плащането с пари в брой. При използване на допълнителни услуги за плащания с цифрово евро ще бъдат плащани такси, които се очаква да бъдат определени в конкурентен размер в сравнение със съществуващите сега средства за плащане.

Личните данни на хората ще бъдат достъпни и обработени от банката или доставчика на платежни услуги, при които имат сметка в цифрово евро. ЕЦБ няма да вижда самоличността на потребителите. При офлайн използване на цифровото евро, без достъп до интернет, банките ще виждат по-малко данни, предлагайки на потребителите сравнима степен на поверителност, както когато използват пари в брой, посочват от ЕК. Това означава, че банките няма да получават информация какви суми и за какво дават хората при използване на цифрово евро офлайн. Но онлайн плащанията с цифрово евро ще се третират като сегашните банкови преводи, в съответствие с настоящите изисквания за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Офлайн плащанията с цифрово евро ще могат да се извършват когато човекът, който дава парите, и този, който ги получава, са на едно и също място, тоест са един до друг. Предаването на парите например ще става с доближаване на две цифрови устройства. В тези случаи банките няма да получават информация за какво плащаме и на кого. Ще получават информация само за това, че наличните пари под формата на цифрово евро намаляват или се увеличават - подобно на тегленето на пари от банкомат или внасянето по сметка чрез банкомат.

Има разлика между цифровото евро и електронно съхраняваните пари в банкова сметка. Подобно на парите в брой, цифровото евро ще бъде емитирано от ЕЦБ, докато електронно съхраняваните пари в банкова сметка са задължение на търговските банки към техните клиенти.

Законно платежно средство

Приемат го навсякъде, където плащаме с банкова карта

Търговците ще се договарят

Цифровото евро ще замени част от плащанията в брой.

Цифровото евро ще има статут на законно платежно средство, което означава, че ще трябва да бъде приемано за плащане навсякъде, освен в посочените в подготвения регламент на ЕС изключения. Микропредприятията няма да бъдат задължени да приемат плащания с цифрово евро, освен ако нямат ПОС-терминал за плащане с банкови кредитни и дебитни карти. Тоест магазините, които приемат само пари в брой, ще могат да продължат да работят по досегашния начин. Но ако в някой магазин приемат някакви средства за електронни плащания, като например банкови карти, ще трябва да приемат и плащане с цифрово евро. Целта е да бъде гарантирано широкото използване на цифровото евро без да бъдат затрудени най-малките фирми. Търговците ще могат да отказват да приемат цифрово евро и при наличието на обективни причини - например дефектно устройство или прекъсване на тока.

Самите хора, в рамките на своята лична дейност, също няма да бъдат задължени да приемат плащания с цифрово евро. Тоест, ако някой ви дължи пари, ще може да си ги искате в брой.

При плащания между търговци двете страни ще имат право да се договарят как да стане плащането. Двете фирми може да се договорят плащането да стане по банков път. Но ако няма изрична уговорка, значи плащането може да стане и с цифрово евро.

Чрез мобилните оператори ще изпращат кратки съобщения за еврото

Еврото идва със сметката за ток

Чатбот ще отговаря в интернет на въпроси на хората

В пощенските кутии на хората ще пускат писма с информация за въвеждане на еврото.

Важните моменти от процеса по въвеждане на еврото в България хората ще могат да научат като си отворят писмото с хартиена сметка за ток, парно или мобилен телефон. Това става ясно от новата Комуникационна стратегия за присъединяването на България към еврозоната. Работната дата да въвеждане на еврото е 1 януари 2025 г.

Ще бъдат използвани всички средства за комуникация между правителството и гражданите, за да ги убедят в ползите от влизането ни в еврозоната. Освен традиционните канали за комуникация като медиите, ще бъде пуснат и сайт за еврото. Чрез него хората ще могат да задават въпроси, на които ще получават отговори от чатбот или на имейл. Комуникация с хората за еврото ще има и в популярните онлайн чатове - вайбър, сигнал, уотсъп, телеграм.

В пощенските кутии ще пускат писма с информация за еврото, за защитните елементи на евробанкнотите и евромонетите. Чрез мобилните оператори ще изпращат кратки съобщения до абонатите с информация за въвеждането на еврото.

Автор на статията:
Слав Велев
България икономика ЕС пари ЕК електронни пари евро новини зависимост цифрово евро
0 коментара
fallback
fallback