IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
16:49 | 24 септември 2014
Обновен: 13:02 | 18 септември 2024

Арестуваха 200 души в България при международна операция

Арестуваха 200 души в България при международна операция

По материала работи: Деян Михайлов
Арестуваха 200 души в България при международна операция

Над 1000 души са били задържани при безпрецедентна операция срещу организираната престъпност в Европа, проведена между 15 и 23 септември, съобщи полицейската агенция на ЕС Европол, цитирана от Франс прес.

На територията на България са задържани 187 души и са образувани общо 127 наказателни производства, включително за сексуална експлоатация на деца, престъпления срещу собствеността и др.

Едновременно с това България е подпомагала останалите държави членки във всички други приоритетни области - най-вече незаконна имиграция, синтетични наркотици, трафик на оръжие, измами, контрабанда на акцизни стоки, уточниха от МВР.

Полицейска операция с наименование "Худини" за противодействие на престъпления срещу собствеността (взломни кражби, домови кражби и търговия с крадени вещи) е проведена на българска територия на 22 и 23 септември. Акцията е осъществена под ръководството на ГД "Криминална полиция" и е част от мащабната европейска операция"Архимед", организирана и координирана от Европол за противодействие на този вид престъпления на територията на Белгия, Холандия, Кипър, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Литва и Португалия.

В хода на акцията в София и страната са извършени проверки на лица и пътни превозни средства в зони с повишена концентрация на взломни и домови кражби с цел заложни и оказионни къщи, както и други търговски обекти за установяване на вещи и предмети, обект на престъпни посегателства.

Проверени са общо 8683 души, 5600 автомобила и 1175 търговски обекта. Задържани са 160 лица, от които 157 български граждани, един алжирски, един сирийски и един украински гражданин.

Европол има централна роля при координацията и управлението на операция "Архимед" чрез своя оперативен координационен център в Хага, в който участваха служители на Европол, служители за връзка на всички държави-участнички и служители на международни партньорски правоохранителни структури.

"Операция "Архимед" е крайъгълен камък в опитите на правоохранителната общност да осъществи съгласувани действия срещу организираните престъпни групи в Европа. Мащабът на операцията е безпрецедентен, а резултатът, изразяващ се в повече от 1000 ареста, извършени в цяла Европа, напомня дори на най-сериозните престъпни групи, че международната правоохранителна общност е решена да противодейства на техните незаконни действия", заяви директорът на Европол Роб Уейнрайт.

Коментари

Новини Варна