IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
09:28 | 21 септември 2014
Обновен: 08:14 | 6 септември 2024

Хванаха 78 нелегални имигранти в столичен хостел

Хванаха 78 нелегални имигранти в столичен хостел

По материала работи: Пламен Янков
Хванаха 78 нелегални имигранти в столичен хостел

Полицията задържа 78 нелегални имигранти, настанени в столичен хостел в центъра на София. По-голямата част от чужденците са от Афганистан, малка част идват и от Ирак.

Случаят е с рекордно задържане на нелегални бежанци на едно място при съвместната акция на СДВР и "Гранична полиция", съобщава БНТ и допълва, че чужденците са платили по 2000 евро на човек от Истанбул, за да преминат българо-турската граница.
Крайната дестинация била Западна Европа. Бежанците са отведени в миграционния център от затворен тип в Бусманци.
"Трябва да предприемем всички наши стъпки за отвеждането им от страната, но имаме сериозни затруднения поради това, че ако самите чужденци не желаят доброволно да се завърнат в тези държави, които споменах - Ирак и Афганистан, посолствата не съдействат за тяхното връщане в страна по произход", каза Йотко Андреев, зам.-директор на ГД "Гранична полиция" и директор на дирекция "Миграция" към МВР.
Хостелът, където са били задържи чужденците се намира в идеалния център на София. Хората от квартала разказват, че в една стая били настанени по 10 души. Сега се събира подписка за затварянето на хостела. Причината - непрекъснатия шум късно вечер.
Според директора на СДВР използването на хостели в центъра се предпочита от нелегалните имигранти. От СДВР и "Гранична полиция" продължават разследването по случая. Внезапните проверки ще продължат.

Коментари

Новини Варна