IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
09:15 | 19 май 2023
Обновен: 09:59 | 19 септември 2024

19 май е обявен за Световен ден за борба с хепатита

На тази дата преди точно 89 години България осъмва с държавен преврат

По материала работи: Слав Велев
19 май е обявен за Световен ден за борба с хепатита

19 май е обявен за Световен ден за борба с хепатита. Той се отбелязва от 2006 година по инициатива на Европейската организация на пациентите с чернодробни заболявания и на Световната здравна организация за подкрепа на пациентите, носители на вируса на хепатит. Според статистиката всеки дванадесети човек по света е носител на вируса на хепатит без да подозира за това. Причината за това е безсимптомното протичане на болестта.

Хепатит B, наричан още „тихият убиец", е заболяване на черния дроб, което протича остро и хронично. У нас най-често боледуващи от остър вирусен хепатит В са хората между 18 и 29 години. Веднъж станал хроничен, хепатит В е нелечим до края на живота. Разпространява се предимно по кръвен път.

На тази дата преди точно 89 години България осъмва с държавен преврат. Той е извършен на 19 май 1934 г. от Политическия кръг „Звено“ и Военния съюз с помощта на армията. Новото правителство начело с Кимон Георгиев отменя Търновската конституция, разпуска Народното събрание и забранява политическите партии.

Коментари

Новини Варна