Снимката е илюстративна/АРХИВ
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се повиши тази седмица с 0,3 на сто до 2,338 пункта. От началото на годината нивото на индекса се вдига с 0,95 на сто (от 2,316 пункта).
Оранжерийните домати поевтиняват с 0,9 на сто до 3,20 лева за килограм. Оранжерийните краставици поскъпват с 9 процента и се купуват 4,24 лева за килограм. Червените чушки добавят към цената си с 11,1 на сто до 3,79 лева за килограм в края на седмицата.
Картофите поскъпват с 1 стотинка и се продават по 1,25 лева за килограм, а морковите скачат с 9,8 процента и се търгуват по 1,12 лева за килограм. Зелето вдига цената си с 6 на сто до 0,88 лева за килограм.
Ябълките поскъпват с 2,2 на сто и се купуват по 1,39 лева за килограм. Цената на лимоните се вдига с 9 стотинки до 2,65 лева за килограм. Портокалите поскъпват с 3 стотинки и се търгуват по 1,80 лева за килограм, мандарините вдигат цената си с 11 стотинки до 2,22 лв./кг. Бананите се продават по 3,20 лева за килограм.
Кравето сирене поскъпва с 1,4 на сто и се търгува по 11,47 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" поскъпва с 1,1 на сто и се продава по 18,37 лева за килограм.
Олиото се продава по 4,19 лева за литър. На Софийската стокова борса олиото и тази седмица има оферта "продава" на цена 3,50 лева за бутилка от 1 литър.
Пакетче краве масло от 125 грама поевтинява с 3,8 на сто и се търгува по 2,82 лева. Пилешкото месо скача с 5,5 на сто до 6,36 лева за килограм. Захарта поевтинява с 2,2 на сто и се продава по 2,51 лева за килограм в края на седмицата.
Брашно тип "500" се търгува по 1,40 лева за килограм.
Оризът понижава стойността си с 0,7 на сто и се купува по 2,90 лева за килограм. Яйцата поевтиняват с 1 стотинка и се продават по 0,38 лева за брой на едро в края на седмицата, предаде БТА.
Факт е, че българинът харчи парите си основно за битови сметки и за храна. Това, което се случва с цените на плодовете и зеленчуците в този период, експертите наричат сезонни колебания. Макар и по-силно изразени тази година, те все пак са в рамките на нормалното.
Не е така обаче с варивата. Как вървят цените им на кооперативния пазар във Враца провери кореспондентът на NOVA Румяна Попова.
Христо Тодоров идва от Згориград във Враца, за да си купи по-евтин боб за по-дълго време. Един килограм там струва 4 лева. Сравнено с пакетирания, в 5 килограма от пазара, Христо има килограм отгоре на същата цена.
Продавачката е Надка Павлова. Предлага на висока цена боба, който са произвели сами с мъжа ѝ, за да добавят нещо към пенсиите. Преди, казва жената, варивото било по-евтино, защото се произвеждали големи количества.
Възможно ли е цените на храни и напитки да паднат, ако ДДС за тях бъде намален
Георги Крумов пък следи и международните пазари и не си обяснява защо в Аржентина, например, цените на макароните са много по-ниски. Пресмята, че за период от година и половина част от варивата са поскъпнали много сериозно – особено оризът и лещата, които скачат с по 60-70%.
Коментари