Снимка: Getty Images
В шпековия салам с името Бургас има едва ли не всичко друго, но не и месото, което трябва да е вложено според оригиналната рецепта. Това показва проучване на асоциацията “Активни потребители” сред 25 марки колбаси. Оригиналната БДС рецепта трябва да включва 4 съставки - 60 на сто едросмляно свинско месо, 40 на сто говеждо месо, сол и натриев нитрит за консервиране плюс подправки (основно черен пипер на зърна) и вода.
В продаваните в магазините обаче има средно по 14,7 съставки, а в някои и до 23 броя. Това се дължи на влагането на технологични добавки (Е-номера) и всякакви други нетипични за колбасите суровини, обясняват от асоциацията, пише "Труд".
Благодарение на “усъвършенстваните” рецепти потребителите могат да консумират резултатите от прогреса на индустриалната химия - малтодекстрини, нишесте, протеинови изолати/хидролизати/екстракти, растителни фибри, фуражни добавки от овес, остатъци от млечната индустрия, китайската чудо подправка глутамат и др., посочват от асоциацията. Сред влаганите суровини са още пилешки и свински сърца, кожички, колаген, хемоглобин, протеин, целина, цвекло, овес, картофено нишесте, соев протен или фибри, синап, карагенан, трансглупаминаза, гума ксантан и гума арабика.
Коментари