IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
13:55 | 11 август 2014
Обновен: 23:24 | 22 август 2024

Около 26 млн. лв. ще струват предсрочните избори

Около 26 млн. лв. ще струват предсрочните избори

По материала работи: Пламен Янков
Около 26 млн. лв. ще струват предсрочните избори



Близо 26 млн. лева ще струват предсрочните избори на 5 октомври, според приетата от служебното правителство план-сметка за разходите.
Парите ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет, съобщиха от правителствената информационна служба.
Министерският съвет ще разполага с 15.6 млн. лева за организационно-техническа подготовка на изборите.
Основната част от тази сума се формира от заплатите на членовете на районни и секционни избирателни комисии – над 9.6 млн. лв. Логистичното осигуряване на изборния процес от администрациите на централно и местно ниво ще струва 4 млн. лева.
Отпечатването на хартиените бюлетини ще коства на бюджета 1.6 млн. лева, а устройствата за машинно гласуване още 360 хил. лв.
Централната избирателна комисия ще получи 4.43 млн. лева. Парите са за заплати и осигуровки на членовете й и заетите по граждански договоли – 200 хил. лв., за материално-техническо осигуряване -180 000 лв., за медийни пакети за партиите, коалициите и инициативните комитети - 900 000 лв. и за разяснителна кампания - 450 000 лв.
В тази сума влизат и 2.7 млн. лева, които ще отидат за обработка на данните от гласуването и за издаване на бюлетин с резултатите.
Изготвянето и отпечатването на изборните списъци от ГД „ГРАО“ ще струва 882 хил. лв. За охрана по бюджета на МВР са планирани 3 млн. лв..
Разходите на МВнР, в това число за организацията на международен пресцентър, са разчетени на 1,2 млн. лв., а на министерствата на отбраната и на образованието и науката – съответно 60 хил. лв. и 15 хил. лв.
В план-сметката са включени и разходите на БНР - 200 хил. лв., БНТ - 502 хил. лв., БТА - 50 хил. лв. и Сметната палата - 30 хил. лв.
Правителството е възложило на министър-председателя проф. Георги Близнашки координацията на дейностите по организационно-техническата подготовка на изборите.
В неговите отговорности се включва и съгласуването с ЦИК на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, съхранението на техническите устройства за машинното гласуване и изготвянето и публикуването на избирателните списъци.
Приетото от кабинета решение предвижда при изпълнение на възложените му дейности премиерът да бъде подпомаган от междуведомствена експертна работна група, чийто състав и задачи ще бъдат определени с негова заповед.
За подготовката и произвеждането на изборите в чужбина отговаря министърът на външните работи. Освен да внесе проекта на план-сметка за разходите по организационно-техническата подготовка и произвеждането на изборите, на министъра на финансите е възложено да представи и проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по БНТ и БНР и техните регионални центрове.
Решението за подготовката и произвеждането на изборите за народни представители през 2014 г. и постановлението за приемане на план-сметка за разходите по подготовката и произвеждането им са приети неприсъствено.

Коментари

Новини Варна