IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
19:17 | 25 май 2015
Обновен: 04:28 | 6 септември 2024

Москов: Няма да закриваме онкологичните центрове!

Искаме комплексност на лечението, касата ще плаща само за гарантиран график на грижата за всеки един пациент, каза още здравният министър

По материала работи: Слав Велев
Москов: Няма да закриваме онкологичните центрове!

Комплексните онкологични центрове няма да бъдат закривани, текстът относно тяхното ликвидиране в проектозакона ще се промени, няма да се отстъпи, обаче и от изискването за комплексност на лечението. Това каза след разгорещена среща с ръководството и лекари от Комплексния онкологичен център в Пловдив здравният министър д-р Петър Москов, съобщава агенция БГНЕС.
 

На всяко място в страната, където има подобни лечебни заведения, ще се действа спрямо конкретиката. В Пловдив това ще бъде функционално обединение с многопрофилна болница при запазване на юридическата самостоятелност на центъра.

Управителят на пловдивския Комплексен онкологичен център д-р Калин Калинов каза, че е доволен от срещата и от решенията. "В крайна сметка комплексността на лечението е нещо, зад което и ние стоим". В центъра имаше няколко протеста, и в момента се събира подписка, в която вече са оставили своето мнение срещу сливането с друга болница около 4 000 души", каза той..
 

"Ако сме тръгнали от ситуацията, в която позицията на министерството е била в едната крайност - това, че всички бивши диспансери под един и същи знаменател навсякъде трябва да претърпят една и съща процедура на промяна, а позицията на диспансерите е била, че нещата трябва да останат както са досега, абсолютно сме се срещнали в рамките на разумния компромис и на двете страни", каза министър Москов.
 

"Държавата получава гаранцията и подкрепата за това, че осигуряването на комплексно лечение на пациентите ще се случи. Държавата в мое лице, дава гаранцията, че всеки текст, който не отчита спецификата на конкретното населено място, както и на лечебното заведение, ще бъде променен. Аз нямам за цел да сменям или свалям определено ръководство, или да слагам шапка върху него, било то на държавна, или на общинска болница. За мен целта, заложена в законопроекта, както се разбрахме с колегите от Комплексния онкологичен център, е изпълнена, т.е. ще бъде осигурено гарантирано комплексно лечение. Касата няма да плати само за това, което прави комплексният център в момента, няма да плати и за това, което прави някоя от многопрофилните болници в Пловдив в момента. Ще плати на база функционалната им връзка и гарантиран график на лечението на всеки един пациент", обясни Петър Москов. 

Коментари

Новини Варна