IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
18:53 | 25 май 2015
Обновен: 21:27 | 10 септември 2024

Меглена Кунева: Промени в Конституцията трябва да има!

Тези, които искат промени в съдебната система, се опасяват, че ако те не са заложени в Конституцията, подлежат на обжалване в Конституционния съд и могат да се върнат във вид, който не е приемлив, смята Кунева

По материала работи: Слав Велев
Меглена Кунева: Промени в Конституцията трябва да има!

След като веднъж сме взели решение за промяна в Конституцията, то трябва да се изпълнява. Правило в преговорите е, когато вече е взето едно решение, да не се връщаме отново в началото. Това каза Меглена Кунева, заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси, в предаването „Нещо повече” по БНР във връзка с мнението на бившия правосъден министър на Румъния Моника Маковей, че евентуални промени в нашата Конституция само ще забавят борбата с корупцията. 
 

„Г-жа Маковей много добре разбира, че времето е равнопоставен участник, заедно с качеството и дълбочината на една реформа. Ние се състезаваме и с времето. Това, че трябват действия е универсална истина, но иначе относно необходимостта от промени в Конституцията, се доверявам повече на това, което българската стратегия за съдебна реформа предложи”, коментира тя. „Още повече, че в голямата си част тези промени получиха подкрепа в Народното събрание”, добави Кунева. 
 

По думите й тези, които искат промени в съдебната система, се опасяват, че ако тези промени не са заложени в конституцията, то те могат да се обжалват в Конституционния съд или да се върнат във вид, който не е приемлив. „Самата аз в началото залагах на идеята, че ни трябват по-скоро действия. Нека да остане желанието за спешност. Това, което можем да направим днес, при тази конституция при този закон, нека го направим бързо и веднага”, заяви Кунева. Промените в Конституцията обаче според нея са задължителни.


агенция "Фокус"

Коментари

Новини Варна