IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
13:25 | 25 май 2015
Обновен: 09:32 | 3 септември 2024

Изкупуват млякото по 40 ст., в магазина броим по 2 лв.

Търговската надценка и бонусите възлизали на 40 - 50% над цената

По материала работи: Юлиян Атанасов
Изкупуват млякото по 40 ст., в магазина броим по 2 лв.


 

Как 40-те стотинки изкупна цена на млякото се превръща в 1,80 лв. в магазините? И защо се оказва, че търговците в магазините печелят най-много от всички участници в млекопроизводителната верига? На тези въпроси отговаря председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров пред Нова телевизия, пише dnes.bg.
Според експерта от суровина за 40 стотинки се произвеждат по-нискокачествени продукти, като евтиното сирене например, а за по-качествените и скъпи продукти млякото се изкупува на по-висока цена.
Зоров обясни, че в крайната цена на млякото влизат транспорта до млекопреработвателното предприятие (около 5 ст. на литър), пастьоризирането и опаковането (0,17-0,20 ст.), транспортните разходи до магазина(0,07-0,10 ст.) и данъкът добавена стойност. Самата опаковка струва между 0,20 и 0,30 ст. Имало разходи и за маркетинг и реклама.
"Оттук нататък започва търговската надценка и бонусите, които възлизат на минимум 40 - 50%", каза Зоров.
Той напомни, че българските производители получават поне два пъти по-ниски субсидии в сравнение с колегите им от Европейския съюз.
Според експерта продажбите на родни млечни продукти трябва да се стимулират допълнително. Един от начините за това е да се поставя трибагреникът върху етикетите на продуктите, произведени от българско мляко.
Също така трябвало да се осигури равен старт на всички родни фирми. И най-важното – да се намали ДДС-то върху млечните изделия.

 

Коментари

Новини Варна