IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
15:27 | 24 май 2015
Обновен: 04:26 | 6 септември 2024

Гърмен гърми: Изселете ромите!

500 души с часове са блокирали пътя за Марчево

По материала работи: manager
Гърмен гърми: Изселете ромите!

Повече от два часа е блокирано движението между селата Гърмен и Марчево, съобщи пред "Фокус" общинският кмет Минка Капитанова.

 

Местните, подкрепени от жители на Огняново и Гоце Делчев, настояват за незабавна проверка на незаконните ромски къщи в квартал "Кремиковци" и изселване на живеещите в тях.

 

Протестиращите са около 500 души, не са посочили колко време ще продължи блокадата на пътя. До момента са пропуснали само няколко автомобила.

 

"Туристи, почивали в Лещен и Ковачевица, не могат да си тръгнат, заради блокираното движение. Хората започват да се изнервят от това", коментира Капитанова.

 

По думите й напрежение между българи и роми в общината има от години, заради незаконните къщи, честите кражби на земеделска продукция и дребните обири по домовете, за които местните обвиняват ромите от "Кремиковци".

 

"Силната музика вчера е била повод за отключване на натрупваното с години напрежение. След снощи чашата преля и обстановката е доста напрегнат", заяви Минка Капитанова.

 

Полицейското присъствие в Гърмен е засилено, след като напрежението в селата Марчево и Гърмен ескалира, където вчера масов бой приключи с ранени и арестувани.

 

Служители на реда затвориха двата входа към ромската махала, за да не се стигне до саморазправа. След масовото меле трима души са с тежки наранявания. Девет души са арестувани.

 

Източник: ДНЕС.bg

Коментари

Новини Варна