IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
18:47 | 23 май 2015
Обновен: 05:44 | 12 октомври 2024

Българките са най-младите майки в Европа

Жените у нас раждат за първи път на около 25 години, 15% от децата са на майки - тийнейджърки

По материала работи: Слав Велев
Българките са най-младите майки в Европа

Българките са най-младите майки в Европа. Това показват последните данни на Евростат. Жените у нас стават майки средно на около 25-26 години. Почти на същата възраст раждат и в съседна Румъния.
 

Освен това, оказва се, че около 15 на сто от родените в двете страни деца са на майки в тийнейджърска възраст. Ситуацията е различна в Южна Европа. В Италия и Испания жените раждат на около 30-годишна възраст.
 

За сметка на ранното раждане, в Западна Европа предпочитат повече деца в семейството. Тези с над четирима потомци са най-много във Финландия, Великобритания и Ирландия.


Да бъдеш млада и образована майка у нас - мисия възможна. Преди 3 години на 22 години Бояна прави първата и най-важната крачка, преди да стане майка. Среща бащата на детето си. Сега - на 25 вече е майка на малкия Емилиян. „Според мен не е прекалено рано. Завършила съм училище. Имам работа. Имам достатъчно стаж за да получавам майчински. Моментът беше най-подходящият според мен”, смята Бояна.
 

Извън статистиката обаче мнението на специалистите е противоположно. "Моите наблюдения са, че българките с образование и статут в обществото искат да го заздравят, да могат могат сами да извървят своя път в живота, да разчитат само на себе си, защото българската жена, за съжаление, все по-малко може да разчита на т.нар. "български мъж", коментира д-р Валентина Григорова, акушер-гинеколог и зам.-директор на Първа АГ болница "Света София".
 

По думите й има етнически общности, в които жените раждат много по-рано. "Те започват от 12 години. Имали сме такива случаи". Според д-р Григорова, същевременно все се повече са жените, които раждат над 35 години.


Нова телевизия/fbr.bg

Коментари

Новини Варна