IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
10:30 | 14 юли 2022
Обновен: 00:07 | 19 септември 2024

Подробности за самолета - не бил нарушител: Bulgaria ON AIR разбра кой е арестуваният пилот

Говори Антон Георгиев - колега на пилотиралия Чесна -150 Валери Илиев

По материала работи: Слав Велев
Подробности за самолета - не бил нарушител: Bulgaria ON AIR разбра кой е арестуваният пилот

Хангарът в който е заключен учебният самолет Чесна -150 на летище "Бохово", чиято собственост е летателният апарат/Кадър: бТВ 

Самолетът, прихванат от българските ВВС, не е нарушил българското въздушно пространство. Това коментира за Bulgaria ON AIR Антон Георгиев, колега на пилотиралия самолетa нарушител Валери Илиев, предаде Bulgaria ON AIR

Учебният самолет Чесна -150, който е собственост на летателното училище в Плевен, е изпълнявал полет във въздушно пространство клас G, което е до 600 метра. 

„Това пространство е създадено за безопасността на полети на точно такива самолети. Не се изисква нито транспондер, нито радиовръзка“, коментира пред Bulgaria ON AIR Антон Георгиев.  

По думите му противно на стандартната процедура в подобни случаи, при която самолетите се съпровождат до военни летища, Чесна -150 е съпроводен от Миг-29 до летище "Бохово" край Плевен или до летището, от което е и излетял. След кацането на летището в Бохово пилотът е прибрал самолета в хангара, а след това на място идва и полицията. Пилотът е арестуван.

В утрешния ден Валери Илиев, пилотирал самолета нарушител, е трябвало да постъпи в болница за планова операция. Илиев има продължителен опит в гражданската авиация като пилот и инструктор с над 50 хил. летателни часа зад гърба си.

Коментари

опетков ( преди 2 години )
Мисля, че всичко написано тук по случая е лъжа от край до край. Летиш под 600м, пресичаш границите на 6 държави без да кацнеш и да се идентифицираш, без радиовръзка. Ало, не всички сме канарчета. Ако това беше нормално, наркотрафикантите са цветенца пред нашия пилот.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна