IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
14:51 | 22 май 2015
Обновен: 08:45 | 25 август 2024

Глобяват шофьори, ако абитуриенти се показват от прозорците им

Ще има глоби и за самите нарушители

По материала работи: Златина Добрева
Глобяват шофьори, ако абитуриенти се показват от прозорците им

С камери и засилено полицейско присъствие ще се охраняват баловете в София. От Столичната дирекция на вътрешните работи ще заложат на превенцията, а не на санкции тази година.

Мобилни и ръчни камери ще следят за нарушители на пътя в интервала 23-30 май. Общо 131 училища в София празнуват абитуриентските си балове в този период 23 до 31 май. Бумът ще бъде на 24 май, когато 50-60 училища отбелязват завършването си.

"Колеги с униформи ще заснемат движението на всички, които минават покрай тях", заяви шефът на Пътна полиция Тенчо Тенев. Той поясни, че мобилните камери, които ще заснемат движението на колоните от абитуриентски автомобили ще бъдат четири. Предвидено е и разполагането на две стационарни камери.

Освен това полицейски екипи ще ескортират абитуриентите в София от сборните пунктове в училищните дворове до заведенията, където ще празнуват.

През следващите дни опазването на живота на абитуриентите е приоритет за СДВР, целият състав е получил инструкции за действие. 50 лева е санкцията за водач на автомобил, ако пътниците се показват през прозорците. Ще бъдат глобявани и самите нарушители абитуриенти, информира Дарик.

Искаме абитуриентските балове да преминат в празничен тон, а не с черни хроники по новините, акцентира Антон Златанов, зам.-директор на СДВР. Апелираме не само към абитуриентите, а и към техните родители и учители. Трябва да се създаде позитивна обществена среда, посочи той.

Златанов призова, всички граждани, станали свидетели на закононарушения по време на абитуриентските балове, веднага да сигнализират на органите на реда и обеща действията на полицията да бъдат навременни.

За дребните нарушения няма да има санкции на момента. По-късно обаче нарушителите ще получават "честитки", уверяват органите на реда.

От миналата година имаме над 100 случая, в които сме заснели нарушения на видео, а в 90% от тях сме взели отношение, посочи Тенчо Тенев.

Коментари

Новини Варна