IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
17:19 | 30 юли 2014
Обновен: 23:23 | 22 август 2024

Петър Чобанов: Към края на юли очакваното ниво на фискалния резерв е 8,7 млрд.лв.

Петър Чобанов: Към края на юли очакваното ниво на фискалния резерв е 8,7 млрд.лв.

По материала работи: Борис Проданов
Петър Чобанов: Към края на юли очакваното ниво на фискалния резерв е 8,7 млрд.лв.

Днес приехме отчет за финансовото състояние към 30 юни 2014г., който е изготвен от експертите на МФ и в който обективно е представена наличната информация за полугодието и състоянието на всяко едно министерство, заяви на пресконференция след правителственото заседание министърът на финансите в оставка Петър Чобанов. Той отбеляза, че в отчета се вижда колко процента от разходите са извършени, има ли просрочени задължения, има ли просрочени вземания, как се е движил бюджетът на съответното ведомство. „Мисля, че това се прави за първи път и ще бъде много полезно на следващите правителства“, каза Чобанов.
Той напомни, че в средата на миналата година се промени философията на водената до тогава фискална политика. „Тя беше оценявана от външни и вътрешни анализатори като проциклична, т.е по линия на задържане на разходи, арбитражно рязане на някои разходи и фиксиране в конкретни фискални цели, които да изглеждат добре, се ограничаваше икономическият растеж. Затова прибегнахме към актуализацията на бюджета в средата на миналата година, която да освободи фискално пространство, за да може да разплатим задължения към бизнеса, за да може да нормализираме процеса на възстановяване на ДДС и да обърнем внимание на социални системи. Предвиденият дефицит беше 2%, завършихме годината с 1,8% на касова основа, но разплащането на бизнеса и плащането по европейски проекти до последния ден на годината позволи дефицитът на начислена основа да бъде още по-нисък, т.е той да бъде 1,5%“, подчерта Чобанов.
По отношение на възстановяването на ДДС министърът в оставка изтъкна, че той не е бил използван в нито един момент, за да се балансират фискалните резултати. „Започнахме с невъзстановен в срок ДДС в порядъка на 320 до 350 млн.лв. Към края на юни е на безпрецедентно ниското ниво от 130 млн.лв., а към края на юли ще е още по-ниско - към 110 млн.лв. По-важното е, че бизнесът през цялото това време знаеше точния ден, в който ще си получи дължимите средства по ДДС и успяваше много по-добре да си планира работата. Неслучайно наред с тези мерки и мерките за намаляване на административната тежест доведоха до подобряване на индикатора за бизнес климат и към края на май той достигна предкризисните си нива. Политическото напрежение след това и обявяването на предсрочни избори доведоха до влошаване на този бизнес климат през следващите два месеца“, каза министърът в оставка. За фискалното приключване на предходната година Чобанов изтъкна подобрената събираемост – данъчните приходи като дял от БВП са нараснали с 1,1% спрямо 2012г.
Относно усвояването на еврофондовете Чобанов подчерта, че за първите 6 месеца на годината са платени със 612 милиона повече, отколкото за същия период на 2013г., което са близо 50% повече. Министърът в оставка изтъкна, че целта на фискалната политика е да подпомага растежа, като се фокусира върху инвестиции и капиталови разходи. „За първите 6 месеца капиталовите разходи на правителството са нараснали с 30% спрямо същия период на предходната година. Дефицитът към края на юни е в размер на 995 млн.лв. Той би бил по- нисък, ако не бяхме платили тези 612 млн.лв.“, добави Чобанов. По думите му като цяло разходите по националния бюджет са нараснали с 3% спрямо същия период миналата година. „Няма разхищения. 3% се дължат на ефекта от увеличаването на пенсиите. Дадохме и Великденски добавки на пенсионерите“, каза министърът в оставка.
Той напомни, че към края на февруари 2013г. фискалният резерв е бил 3,9 млрд.лв. „Обърнахме и тази тенденция и към края на юли очакваното ниво на фискалния резерв е 8,7 млрд.лв.“, подчерта Чобанов.

Коментари

Новини Варна