Варна 17°
fallback
България
10:25 | 20 май 2015
Обновен: 18:13 | 8 септември 2024

"Ще бъдеш в бяло" се падна на матурата

58 000 зрелостници пишат по произведението на Пейо Яворов

По материала работи: Златина Добрева

Темата, която се падна на матурата по български език и литература за дванадесетокласниците, е "Ще бъдеш в бяло" на Пейо Яворов.

 

Ще бъдеш в бяло - с вейка от маслина и като ангел в бяло облекло... А мисля днес; света прогнил от зло не е, щом той е твоята родина. И ето усъмних се най-подир в невярата тревожна - искам мир.

И с вяра ще разкрия аз прегръдки, загледан в две залюбени очи, и тих ще пия техните лъчи, - ще пия светлина, лечебни глътки. И пак ще се обърна просветлен света да видя цял при ярък ден.

И нека съсипни се той окаже! (Веднъж ли съм се спъвал в съсипни, залутан из среднощни тъмнини?) Аз бих намерил и тогава даже обломки, от които да създам нов свят за двама ни, и свят, и храм.

 

По произведението пишат 58 000 зрелостници в 609 училища на територията на цялата страна. Изпитът започна в 8.00 часа и ще продължи до 12.00 часа.

 

Вариант "3" от три възможни се падна на седмокласниците на о днешнонационално външно оценяване по български език и литература. Вариантът беше изтеглен в Министерството на образованието и науката от журналист, определен с жребий, в присъствието на заместник-министъра на образованието и науката Ваня Кастрева.

Националното външно оценяване по български език и литература в седми клас започна в 10.00 часа.

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback