IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
10:16 | 19 май 2015
Обновен: 00:46 | 31 август 2024

200 души блокираха главния път край Петрич

Искат оставката на кмета

По материала работи: Златина Добрева
200 души блокираха главния път край Петрич

Около 200 души блокираха пътя за Гърция в района на Петрич. Митингът в района на зеленчуковата борса на с. Кърналово бе граждански и бе под мотото "Стоп на злоупотребите и корупцията в община Петрич", предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Протестиращите пристигнаха с 10-ина строителни машини, върху които имаше плакати с текст: "Вельо, върви си", "Не на кмета-феодал", "Вельо, 15 години стигат", "Петрич – Вельова държава", "Г-н прокурор, няма големи и малки крадци", "Г-н Цацаров, елате в Петрич" и др.

Митингът беше за 30 минути, след което протестиращите застанаха и за 5 минути блокираха пътя Сандански-Петрич -Кулата, по който се осъществява основният трафик в посока Гърция, тъй като трасето на Е 79 Сандански-ГКПП Кулата вече не съществува, поради строителството на лот 4 на АМ "Струма". Протестът бе организиран от три сдружения – За управление и контрол на община Петрич, сдружение на петричките строители и сдружение на хотелиерите. На митинга кънтяха призиви "Оставка", протестиращите извадиха и три чучела на Вельо Илиев, кмет на Петрич, на зам.- кмета Христо Георгиев и на гл. инженер Петя Кънчева.

Полицаите не позволиха чучелата да бъдат запалени, каквито намерения имаха протестиращите. Протестът бе охраняван от целия наличен състав на ОДМВР-Благоевград, не бяха допуснати инциденти, освен кратката блокада на пътя, след което протестиращите се разотидоха заедно с техниката в посока Петрич. Протестиращите приеха и декларация от 8 точки, адресирана до президента, председателя на НС, до главния прокурор и до министъра на правосъдието.

БГНЕС припомня, че вчера Окръжна прокуратура – Благоевград, се самосезира и разпореди проверка на кмета и заместник-кмета на община Петрич във връзка с възлагане на обществени поръчки без конкурс. В хода на проверката ще бъдат изискани всички документи, които се отнасят до възлагането и изпълнението на обществените поръчки в Общината. Предстоят разпити на кмета и заместник-кмета на община Петрич, както и на длъжностни лица от общинската администрация.

Коментари

Новини Варна