IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
18:18 | 18 май 2015
Обновен: 17:31 | 7 септември 2024

Българчетата не излизат от нета, 90% там всеки ден

Контролът на родителите става все по-труден

По материала работи: Юлиян Атанасов
Българчетата не излизат от нета, 90% там всеки ден


 

Над 90% от българските деца ползват интернет всеки ден, сочи проучване сред семейства с деца на възраст 9-16 години в 25 европейски държави. Това съобщи заместник-министърът на информационните технологии Валери Борисов при откриването на кръгла маса за защитата на децата в интернет пространството, предаде dnes.bg.
Изследването установява още, че българските родители са сред най-интересуващите се от онлайн контактите на своите деца.
Новото поколение ползва все повече смартфона като устройство за достъп до световната мрежа и контролът от страна на родителите става все по-труден, добави заместник-министърът.
По думите му ролята на семейството и институциите сега е да научат децата за опасностите, които крие интернет, за начините да реагират на рисковете и да регулират поведението си в мрежата. „Те трябва да знаят, че възможностите вървят ръка за ръка с рисковете“, каза още Валери Борисов.
Българските деца са на челните места в ЕС по показатели като интернет употреба в собствената си стая, достъп през мобилен телефон и всекидневна употреба. Съществуват големи различия между поколенията, като повечето деца заявяват, че знаят повече от родителите си за интернет.

 

Коментари

Новини Варна