IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
11:45 | 9 февруари 2022
Обновен: 05:05 | 20 септември 2024

Министърът на туризма: Валят резервации за "Лято 2022"

Пак подхващат къмпингуването у нас

По материала работи: Слав Велев
Министърът на туризма: Валят резервации за "Лято 2022"

министърът на туризма Христо Проданов

Засега записванията за летния туристически сезон вървят по-добре, отколкото миналата година. Това сподели пред News.bg министърът на туризма Христо Проданов. Основното опасение на министъра е свързано с пандемията и ниското ниво на ваксинация у нас.

В момента структурата на записванията е променена. Преди пандемията, туристите в края на сезона правят записванията за следващия. Сега тези ранни записвания отпаднаха в голяма степен, подчерта Проданов. Министърът на туризма вярва, че тази година ситуацията в сектора ще е по-добра от миналата година. Тази година и зимният туризъм върви по-добре, по думите му.

Основният проблем пред туризма, според Проданов, е недостигът на кадри. Работим по този въпрос в няколко направления, изтъкна министърът на туризма. Едното е по посока на дуалното обучение, изтъкна той. Идеята е учениците и студентите в туристически специалности да придобият и практически опит. Другият начин да се реши недостигът на кадри е "вносът" на работници от общности в чужбина с български корени, подчерта министър Проданов.

Министерството на туризма работи по въпроса за регулиране на къмпингуването, което се оказа особено перспективна тенденция в световен мащаб на фона на пандемията. Това стана ясно на вчерашното редовно заседание Комисията по туризъм.

Министърът на туризма Проданов увери и предупреди, че в България тези места трябва да бъдат регулирани, регламентирани и картографирани, за да не се стига до замърсяване на околната среда и незаконно изхвърляне на боклук, което ощетява общините. „Ние сме бяло петно на картата на Европа в този вид туризъм“ и това трябва да се промени, заяви министърът. Този вид туризъм не е конкуренция на хотелите, изтъкна той и заложи на партньорство между държавата и общините за развитието му.

Коментари

Новини Варна