IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
19:27 | 12 май 2015
Обновен: 05:07 | 10 септември 2024

Третират интернет троловете като престъпници

ГЕРБ и БСП не ползвали платени писачи на коментари

По материала работи: Слав Велев
Третират интернет троловете като престъпници

Платените тролове в интернет да се възприемат като организирана престъпна група и да се наказват със строгостта на Наказателния кодекс поискаха депутати и експерти на дискусия, организирана от реформатора Антони Тренчев. Народният избраник смята, че "троловете" са проблем за цялото общество. 

 

В кръглата маса участваха още представители на ГЕРБ, БСП, Патриотичния фронт и Български демократичен център, онлайн активисти, журналисти и представители на интернет бранша.

 

Тренчев предлага да се приеме декларация, с която партиите и инициативните комитети да не ползват платени услуги за публикуването на позитивни и негативни коментари в Мрежата, особено предвид задаващите се местни избори. 

 

ГЕРБ и БСП обявиха, че не използват агенции за онлайн репутация. "Мисля, че сме свидетели на доста от партиите, които използват платени коментатори. Според нас трябва да се насочат усилията, за да спре тази подмяна на общественото мнение и партиите да не си служат по такъв начин с „мъртви души", за да регулират някакво обществено влияние. Аз съм представител на ГЕРБ и мога да уверя, че ние не използваме", обяви Мария Димова от ГЕРБ. 

 

Бившият шеф на кабинета на Михаил Миков, докато бе парламентарен шеф, Борис Иванов каза, че тролове имало и в медиите, включително конвенционалните. "За тях, когото и да попитате, веднага ще ви назоват 4-5 конкретни лица, които постоянно се явяват по всякакъв повод, изказват се по политически въпроси без да се представители на партия, прокарват политики или просто деструктивно разбиват дискусиите по определени политики, обслужвайки по този начин пак политически интереси", коментира той. 

 

Източник: Vsekiden.com

Коментари

Новини Варна