IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:00 | 9 януари 2022
Обновен: 14:30 | 20 ноември 2024

Скъпият ток затвори много от малкото оцелели при COVID хотели и заведения у нас

Шоковото поскъпване на електроенергията и горивата доведе до нови фалити

По материала работи: Слав Велев
Скъпият ток затвори много от малкото оцелели при COVID хотели и заведения у нас

Шоковото поскъпване на тока и горивата доведе до фалити на хотелиери и ресторантьори в цялата страна, предаде БНТ. За да подпомогне бизнеса, Българската банка за развитие отпуска 60 млн. лева под формата на кредити с преференциални условия.

Заради тежката икономическа криза Михаил Николов затваря три от заведенията си във Варна. Казва, че сметките му за ток са скочили тройно, а приходите рязко са намалели, тъй като клиенти почти няма.

"Ние в момента не живеем от бизнеса си, ние живеем от спестявания. Ние с бизнеса си не изкарваме пари. В последните 2 години живеем от заеми, от спестявания и от кредити", заяви Михаил Николов - собственик на заведения.

В подобна ситуация са и много други ресторантьори. Голяма част от тях затвориха заведенията си в началото на януари.

"Някои, за да изчакат по-добри времена, а други - завинаги. Безпрецедентно тежка ситуация. Правителството не се съобрази с предложението на работодателските организации за един праг от цена на тока, над който държавата да помогне със 75 процента от цената", заяви Марин Сотиров, заместник-председател на Сдружението на заведенията в България.

Мярката в помощ на бизнеса, която Министерството на туризма одобри, предвижда кредитиране на малките и средни фирми в сектора, изпаднали в затруднение. Част от собствениците на заведения обаче не са убедени, че новата програма ще им помогне да оцелеят.

"Това си е един стандартен кредит. С обезпечения, с лихви, наистина малко по-добри лихви, с малък гратисен период. Но това е поредният неработещ продукт с пожелателен характер", каза Михаил Николов - собственик на заведения.

За да не фалират, собствениците на заведения и ресторанти са принудени да вдигнат цените. Казват, че най-трудно е да се намери балансът между реалната цена на продукта и сумата, която клиентът е готов да плати.

Коментари

иван ( преди 2 години )
Преди две години писаха че вие ще бъдете първите принудени да затворите следващите са артисти и спортисти и след това присъственото обучение ще бъде премахнато
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна