IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
18:08 | 25 юни 2014
Обновен: 21:51 | 7 септември 2024

Дават по 10 000 лева на близките на загиналите при наводненията

Дават по 10 000 лева на близките на загиналите при наводненията

По материала работи: Деян Михайлов
Дават по 10 000 лева на близките на загиналите при наводненията

Правителството отпусна по 10 хиляди лева на близките на загиналите при наводненията във Варна и Добрич. Сумите ще се изплащат от териториалните дирекции на Агенцията за социално подпомагане.  До момента в дирекциите във Варна, Добрич, Велико Търново и Стара Загора са подадени 519 молби за еднократна помощ от 325 лв. По предварителни данни това са половината от пострадалите семейства. 

Още около 920 е общият брой, който е предварително набелязан в резултат на тези огледи, но е възможно той да бъде и по-малък или по-голям, заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.  Вътрешният министър Цветлин Йовчев поиска по-бърза оценка на щетите, за да може Комисията по бедствия да отпусне пари за ремонт на засегнатите къщи. Още не е ясно какъв ще е размерът на допълнителната помощ.  

От земеделското министерство заявиха, че ще искат подкрепа от Брюскел за обезщетение на земеделците с унищожена реколта. Тези, които са 100% отпаднали имаме механизъм в който до 80% да възстановим разходите по дадените култури, каза зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. 

Очаква се ремонтът на прохода на Републиката да приключи в края на юли. Според  вътрешния министър щетите от пороя няма да достигнат 232 млн. евро, сумата, която ни дава възможност да искаме финансова помощ от Европейската комисия.

Коментари

Новини Варна