10-килограмово печено прасенце, пълнено с кисело зеле и ориз, се предлага за почти 500 лева, сочи справка в интернет сайтовете за доставка на храна. В случай че предпочитате месото да е без плънка, то цената на коледния деликатес ще падне до 450 лева, а количеството ще се намали с 3 килограма.
Оказва се, че ще ни излезе пет пъти по-евтино да си сготвим прасенце у дома - 7 килограма месо ще ни струват малко под 91 лева в хипермаркета, когато добавим и зелево-оризовата плънка, цената достига 100 лева, пише "Монитор".
Драстичното поскъпване на хранителните продукти у нас се отрази негативно на празничната трапеза за Коледа. Традиционното основно ястие - коледната пуйка, е поскъпнала с близо 30 лева в рамките на една година, показа проверка на „Монитор“ в търговската мрежа.
Според оферта в мрежата, докато през изминалата година сме имали възможност да си купим 4-килограмова печена пуйка, пълнена с кисело зеле и ориз, за 69 лева от родна търговска верига, то през тази цената й вече скача до 95 лева. Бърза сметка сочи, че в домашни условия можем да си я приготвим за под тридесетачка, като си закупим 3-килограмова пуйка за по 7.99 лв./кг и я напълним с половин килограм ориз и още толкова кисело зеле.
Ръст на цените се регистрира и при готовите 7-степенни постни менюта за Бъдни вечер.
Собственици на заведения в Пловдив и София осигуряват спасение на работещите домакини, предлагайки им 7-степенно постно меню. Според една от офертите малко над 3 килограма постни ястия ще ни струват 39 лева.
В „менюто“ влизат постен боб, зелеви сарми, царска туршия, орехова разядка с чесън, тиквеник, ошав и питка с паричка. Ресторант в Пловдив пък залага на по-малките порции, оферирайки ги на ниски цени - 900 грама меню, в което се включва царска туршия, картофена салата със сушени домати, фасул, зелеви сарми, чушки с булгур и зеленчуци, тиквеник и питка, ще ни струва 16 лева.
По думите на председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов потребителската кошница е поскъпнала с 11 лева в сравнение с миналата година, предава Нова тв. Според анализ на данните през последните 12 месеца единствено цените на свинското месо и оризът не са се повишили.
„При захарта имахме едни доста стабилни цени дълъг период от време - сега поскъпването е с около 20%. При яйцата и пилешкото месо ръстът е около 20%, а при олиото - над 45%. В случая всичко сочеше, че трябва да има тенденция на спад вследствие на добрата реколта, но кризата в енергийния пазар реши друго”, коментира той, като допълни, че в сектора на плодовете и зеленчуците няма драстични изменения, такива обаче се очакват през пролетта на 2022 г. В причина за това ще се превърнат по-скъпите торове и разходите за отопление на оранжериите. Проучванията на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство пък разкриват още, че през последните месеци цените на говеждото и телешкото месо са се повишили с от 10 до 13% спрямо миналогодишните си равнища. Ръстът им се дължи основно на възходящата динамика на европейските цени, като се очаква тенденцията към поскъпване да се запази до края на 2021 г. Междувременно обаче цените на свинското месо се понижават минимално до 3,46 лв./кг кланично тегло през месец октомври. Неговото поевтиняване се дължи основно на голямото предлагане в Европа, породено от намалелия износ за Китай. Така ценовите равнища продължават да се задържат под средните нива за последните 5 години.
Последните данни на Националния статистически институт обобщават, че през ноември тази година инфлацията у нас е ударила 10-годишен ръст - 7,3% спрямо същия месец година по-рано.
Най-сериозно е поскъпването при транспорта - 22 на сто, което се дължи на скока на цените на горивата. Токът, водата и парното поскъпват с 10%, а храните, заемащи най-голям дял в потребителската кошница - със 7,2%. През отчетения период цената на хляба е скочила със 7,8%, а на олиото - с 1,7%.
Коментари