IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
България
09:50 | 15 декември 2021
Обновен: 13:35 | 6 юли 2024

Скочат ли заплатите, скачат и цените. Бизнесът се притесни за 2022-ра

Искат помощи при 25% спад на оборота

По материала работи: Слав Велев
Скочат ли заплатите, скачат и цените. Бизнесът се притесни за 2022-ра

Заради увеличението на минималната заплата ще се наложи вдигане на цените на предлаганите от фирмата стоки и услуги. Така са отговорили 46% от фирмите, участвали в ежегодната анкета на БСК сред членовете на организацията. В преговорите за съставяне на кабинет четирите партии от коалицията се разбраха минималната заплата на 2022 г. да бъде не по-малка от 700 лв., при 650 лв. в момента, пише "Труд".

24 на сто от фирмите са посочили, че заради новата минимална заплата ще се наложи да увеличат възнагражденията на всички в предприятието, което ще доведе до необходимост от съкращения. 19% от анкетираните за заявили, че ще повишат заплатите само не тези, които получават под 700 лв. Само 12% нямат проблем с вдигането на минималната заплата.

Мярката за подкрепа на бизнеса и запазване на заетостта 60/40 трябва да се промени, заявиха от БСК. Служебното правителство промени мярката, така че пълния размер на помощта получават фирми със спад на оборота над 40%. Помощ трябва да се предоставя при спад на оборота с 25-30%, заявиха от БСК.

Фирмите все още са предпазливи и не са възобновили инвестиционната си политика, показва още анкетата на БСК. Повечето фирми през 2021 г. не са променили инвестиционните си намерения спрямо миналата година, когато започна ковид кризата.

Високите цени на тока са сериозен проблем пред бизнеса. 62% от анкетираните са посочили, че заради поскъпването на тока се е наложило да увеличат цените на предлаганите от тях стоки и услуги. В 41% от фирмите се е наложило до ограничат разходите, което включва задържане или намаляване на разходите за заплати. 8% от компаниите дори се е наложило временно да прекратят дейността си.

За 2022 г. 89% от фирмите очакват поскъпване на суровините. Покачване на енергийните цени прогнозират 88% от анкетираните. 76% очакват покачване на цената на труда, а според 56% кредитите може да поскъпнат.

Коментари

Новини Варна