От няколко месеца насам свиневъди предупреждават, че много скоро българско месо няма да има на пазара. Причините за това са няколко.
"За икономическите проблеми се знае от поне две години. Те са благодарение на африканската чума по свинете (АЧС). На втори план излязоха цените на зърната и суровините", коментира изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България Димитър Михайлов в предаването "Директно" на ТВ Bulgaria ON AIR.
По думите му в момента самото производство излиза на загуба, като за брой прасе става дума за 40 лв.
"През последните три години не бяха изплатени 30,5 млн. лв. по различни причини. Настъпи АЧС, настъпи инфлацията покрай Ковид-19 и за съжаление, българската държава до този момент не е помогнала по абсолютно никакъв начин и постави бранша пред закриване", уточни той.
На този фон от сектора не изключват възможността съвсем скоро да изчезне и изключително специфичната порода свине за региона ни.
Коментари