Още една седмица и ще станат 3 месеца, откакто цените на едро на храните започнаха постоянното си седмично поскъпване. През отминалите пет работни дни (27 септември – 1 октомври) храните по стоковите тържища в страната са се повишили за 11 поредна седмица, след като в предходната кратка (20 – 24 септември), заради официалния празник на 22 септември, цените на едро на храните нараснаха с 1.11 процента, пише "ДИР.bg".
Толкова продължително време на непрекъснато повишаване на цените на храните по тържищата не е отчитано от началото на 2012 година (януари-март), след което е последвало продължително седмично поевтиняване. Това показват седмичните бюлетини на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), а Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 1 октомври е на ниво 1.652 пункта, докато на 24 септември е бил 1.643 пункта или седмично нарастване с 0.55 на сто. Това означава, че поскъпването на седмична база в началото на октомври се забавя.
Месечната равносметка
Преди това цените по тържищата се повишаваха с различен темп на нарастване, но постоянно. Месечната равносметка показва, че през септември цените на едро са се повишили средно с 2.35%. През август месечното поскъпване е с 6.65%. За юли, обаче, равносметката е отрицателна – храните на едро са поевтинели средно с 1.88%, сочат данните от седмичните бюлетини на ДКСБТ.
От тях става ясно, че последният спад на цените започва през първата работна седмица на юли (28 юни – 2 юли), когато храните по стоковите тържища са поевтинели с 1.47%, през следващите две (5-9 юли и 12-16 юли) цените са спаднали съответно с 2.98% и с 1.87 на сто.
През първия летен месец юни, както и през предишните два месеца – май и април, посоката на цените на храните на едро по тържищата всяка седмица е различна – две седмици поевтиняват, две поскъпват. Така за трите летни месеца – юни-август, с натрупване цените на едро са поскъпнали с 5.22 на сто, въпреки поевтиняването на храните по борсите и тържищата през юли.
От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 30 ноември тази година), до 1 октомври храните на едро по стоковите тържищата в страната са поскъпнали с 11.92%, колкото и от началото на 2021 година. На годишна база, спрямо 1 октомври 2020 година, ИТЦ се е повишил с 5.63% (от 1.564 пункта), сочат обобщените данни от бюлетините на ДКСБТ.
Седмичната равносметка
показва, че от всичките 36 хранителни продукти, включени в седмичния бюлетин на ДКСБТ, 21 са поскъпнали, 12 са поевтинели, а 3 са без промяна в цената.
Освен това, отново се наблюдава обратната тенденция - заедно с постоянното поскъпване да намаляват ценовите разлики на храните по области. През отминалите пет работни дни (27 септември – 1 октомври) разликата между 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ в 18 областни центрове е следната: най-голяма е разликата от 4.38 лева при кашкавала „Витоша“ (от 9.12 лв./кг в Русе до 13.50 лв./кг в Хасково); при каймата смес разликата е 3.60 лева (от 4.20 лв./кг в Бургас до 7.80 лв./кг във Велико Търново); 3.02 лева е разликата при кравето сирене (от 5.98 лв./кг в Добрич до 9.00 лв./кг в Силистра); при зрелия фасул разликата е 2.10 лева (от 2.70 лв./кг в Смолян до 4.80 лв./кг в София); 2.00 лева е разликата при замразеното пиле (от 3.00 лв./кг в Ямбол до 5.00 лв./кг в Бургас); при ориза разликата е 1.90 лева (от 1.60 лв./кг в Кърджали до 3.50 лв./кг в Пловдив); 0.90 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 2.80 лв./литъра в Хасково до 3.70 лв./литъра в София); при брашното тип 500 разликата е 0.72 лева (от 0.62 лв./кг във Варна до 1.40 лв./кг в София); 0.63 лева е разликата при захарта (от 1.12 лв./кг в Кърджали до 1.75 лв./кг в Бургас) и при яйцата разликата е най-малка 0.09 лева (от 0.17 лв./броя в Силистра до 0.26 лв./броя в София).
При основните месни, млечни и други храни
от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база три са поевтинели, три са без промяна в цената и 14 са поскъпнали, като трендът е в тесни граници, което е характерно за сезона за тази група хранителни продукти - от минус 0.8% до плюс 4.8 на сто.
На седмична база най-много са поскъпнали яйцата (+4.8% до 0.22 лв./броя), следвани от брашното тип 500 (+2.8% до 1.09 лв./кг), прясното мляко (+2.2% до 1.84 лв./литъра), пакетчето масло 125 грама (+2.1% до 1.94 лв./броя), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+1.4% до 5.65 лв./кг), ориза (+1.3% до 2.30 лв./кг), лещата (+1.1% до 2.83 лв./кг), кашкавала „Витоша“ (+0.8% до 11.61 лв./кг), пилешките кренвирши (+0.2% до 4.16 лв./кг) и трайния варено-пушен салам (+0.1% до 8.99 лв./кг).
Без промяна в цената са захарта (1.40 лв./кг) и олиото (3.20 лв./литъра).
Поевтинели са зрелия фасул (-0.08% до 3.77 лв./кг), замразеното пиле (-0.4% до 4.56 лв./кг) и кравето сирене (-0.1% до 7.30 лв./кг).
На годишна база, спрямо 1 октомври 2020 година, поскъпналите месни и млечни храни на едро също са значително повече от поевтинелите. Най-много са нараснали цените на олиото (+0.86 лева от 2.34 лв./литъра), следвани от кашкавала „Витоша“ (+0.80 лева от 10.81 лв./кг), замразеното пиле (+0.58 лева от 3.98 лв./кг), лещата (+0.47 лева от 2.36 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+0.35 лева от 8.64 лв./кг). Поевтинял е само зрелият фасул (-0.24 лв. от 3.98 лв./кг).
При зеленчуците
на седмична база също преобладават поскъпналите, като за тази група храни трендът е по-широк - от минус 6.5% до плюс 3.5 на сто. Най-много са поскъпнали зелето (+3.0% до 1.02 лв./кг), морковите (+3.0% до 1.04 лв./кг), полските домати (+1.7% до 1.19 лв./кг) и оранжерийните домати (+1.5% до 2.03 лв./кг).
Най-много е поевтинял зеленият пипер (-7.3% до 1.39 лв./кг), следван от червения пипер (-6.5% до 1.73 лв./кг), корнишоните (-4.5% до 1.71 лв./кг), оранжерийните краставици (-3.6% до 1.86 лв./кг), картофите (-3.5% до 0.82 лв./кг) и зрелия кромид лук (-3.5% до 0.82 лв./кг).
На годишна база също преобладават поскъпналите. Най-много са се повишили цените на зелето (+0.40 лева от 0.62 лв./кг) и червения пипер (+0.40 лева от 1.33 лв./кг), следвани от морковите (+0.39 лева от 0.65 лв./кг), оранжерийните краставици (+0.37 лева от 1.49 лв./кг), оранжерийните домати (+0.34 лева от 1.96 лв./кг). Поевтинели са само полските домати (-0.28 лева от 1.47 лв./кг).
При плодовете
наблюдаваните от ДКСБТ, обаче, преобладават поевтинелите, като трендът при тях по това време на годината също е широк - от минус 5.5% до плюс 1.6 на сто. Най-много е поевтиняло гроздето (-5.5% до 1.37 лв./кг), следвано от ябълките (-4.9% до 1.16 лв./кг), прасковите (-4.0% до 2.16 лв./кг) и дините (-2.2% до 0.44 лв./кг), а са поскъпнали само пъпешите (+1.6% до 1.30 лв./кг) и бананите (+0.5% до 2.05 лв./кг)
И на годишна база поевтинелите зеленчуци са повече от поскъпналите. Най-много е спаднала цената на ябълките (-0.24 лева от 1.40 лв./кг), следвани от гроздето (-0.17 лева от 1.54 лв./кг), дините (-0.11 лева от 0.55 лв./кг) и бананите (-0.02 лева от 2.07 лв./кг), а са поскъпнали само прасковите (+0.51 лева от 1.65 лв./кг).
Коментари