IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
15:00 | 1 октомври 2021
Обновен: 11:10 | 17 септември 2024

"Булгаргаз" поиска по-скъп газ с 36%, КЕВР се съгласи

Първоначалното дружеството искаше поскъпване от 16%

По материала работи: Слав Велев
"Булгаргаз" поиска по-скъп газ с 36%, КЕВР се съгласи

Природният газ да поскъпне с 36,2% през този месец е поискал "Булгаргаз". Ако енергийният регулатор одобри заявлението на газовата ни компания, през този месец синьото гориво ще се продава за 94 лева и 54 ст. за мегаватчас без такси и налози, предаде "Монитор".

Първоначалната заявка на газовото дружество беше за 16%. Впоследствие енергийният регулатор прие предложението за поскъпването на синьото гориво.

От енергийния регулатор посочват, че увеличената цена на природния газ за м.октомври отразява тенденцията за продължаващо рязко нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари. Данните показват, че през септември цените на синьото гориво на тези пазари са нараснали с над 50%. По данни на "Булгаргаз" цената, която дружеството предлага за българския пазар е с около 20% по-ниска от цените на европейските газови хъбове, като от началото на 2021 г. досега потребителите у нас са заплатили 140 млн. лева по-малко в сравнение с потребителите в Европа.

"573 млн. лева по-малко ще заплати българският потребител за природен газ у нас в сравнение с цената, предлагана на европейските пазари", заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, като допълни, че в България цената на синьото гориво е с 20-25% по-ниска от средната в Европа.

Припомняме, че България има договор с Азербайджан за доставка на 1 млрд. куб. м азерски газ годишно, което е съществен фактор за диверсификацията на доставките на синьо гориво. Поради забавянето в изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България обаче не можем да получаваме цялото количество.

Във връзка с казуса служебният министър на енергетиката Андрей Живков вчера проведе среща с извънредния и пълномощен посланик на Република Азербайджан у нас Н.Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов. При получаване на цялото договорено количество азерски газ биха били задоволени 30-40% от годишните потребности на България от суровината.

Павлов подчерта още, че над 90% от договорите на Западна Европа се ценообразуват от котировките на европейските газови пазари. У нас обаче това се случва хибридно - разглеждаме и компонент за европейските газови пазари, и такъв за петролното поскъпване.

Считано от 1 октомври, в рамките на 9 месеца ще се внася повече азерски газ, отколкото до момента.

Коментари

Новини Варна