Варна 25°
fallback
България
16:35 | 15 септември 2021
Обновен: 11:24 | 21 септември 2024

Янев отчете: Показахме нов начин на работа на хората (НА ЖИВО)

Служебният премиер отбеляза като успех актуализацията на бюджета

По материала работи: Слав Велев

Снимка: Димитър Кьосемарлиев  

Планът за възстановяване ще бъде внесен в Брюксел до края на годината

Безработицата едва 4,2 %, Гълъб Донев: Това е исторически рекорд

Вътрешният министър Бойко Рашков изтъкна борбата с купения вот

При масов мигрантски натиск: Само за 36 часа разполагат военни части на границата

Служебният кабинет се отчита за свършеното през последните близо 4 месеца, от назначаването си през май досега. В гранитна зала на МС са целия състав на правителството, за да докладват постиженията си. Утре - 16 септември - в длъжност встъпва новия служебен кабинет, като в него се очаква да има и някои рокади. По-рано през деня премиерът Стефан Янев заяви от Габрово, че очаква да остане на същия пост и при новия състав на кабинет, предаде "Монитор".

Постарахме се да работим съобразно принципите, които декларирахме - прозрачност и отчетност, каза Стефан Янев. Той поясни, че са работили в безпрецедентна политическа обстановка. По думите му задачите пред страната ще бъдат изпълнявани в подобен дух и начин. Той се похвали, че заедно с 46-то НС са актуализирали трите бюджета - за ДОО, НЗОК и държавния.

Това по думите му, освен постижение на кабинета, било и на НС, защото имало резултат. Янев изтъкна, че за първи път от години се прави актуализация на пенсиите и те вече не са под линията на бедност. Отделно от това той поясни, че кабинетът е демонстрирал нов начин на прозрачност и показал недъгави практики на работа, така че да се подобри цялостното управление на обществените средства. Янев изтъкна и работата по плана за възстановяване, целта на което било да бъде подобрен. "Икономиката е в подем", каза още той. Янев поясни, че има още работа по плана и се надява до края на годината да бъде пратен в Брюксел. Иначе той добави, че са си били поставили за задача да има структуриран подход в работата на администрацията на МС, че да се върнат към електронния документооборот и администрацията да бъде по-работеща. Във външната политика пък са демонстрирали диалогичност, особено със Северна Македония, Отрече, че сме били натискани да обърнем гръб на преговорите на Скопие за ЕС. Янев поясни, че сме аргументирали позицията си пред Брюксел и то аргументирано. Кабинетът достойно защити националния ни интерес, каза той и добави, че компромиси сега би означавало и компромиси в бъдеще.

След Янев, вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев докладва постиженията в социалната област. Той поясни, че добавките от 50 лева към пенсиите продължили да се изплащат до септември, което струвало допълнителни 520 млн. лева. От юли била увеличена и социалната пенсия за старост, а от декември ще стане 170 лева. Донев добави, че са осигурени и парите за добавката от 120 лева до края на годината за пенсионерите. От 25 декември пък ще започне преизчисляването на пенсиите с вдигане на коефициента за стаж на 1,35 %. По думите на Донев е трайно решението за увеличението на минималната пенсия на 370 лева. По думите му отново благодарение на работата в НС се вдигат с 15 % социалната инвалидна пенсия. Увеличавал се и размерът на майчинството за 2-та година от 380 на 650 лева. За 2022 година има нов размер на линията на бедност на 413 лева. В резултат имало и промяна в методиката, като така линията на бедност се вдига с 44 лева.. Това по думите му щяло да засегне 670 000 души, чиито възнаграждения ще бъдат актуализирани с новата линия на бедност. 4,2 % пък била безработицата, като Донев го определи като "исторически рекорд", тъй като досега не била толкова ниска. Целта е запазване на нивото на безработица до 4 %. През юли и юни продължила и мярката 60/40, а сега чрез актуализацията на бюджета за нея са осигурени пари тя да бъде продължено до края на годината. Над 83 млн. лева били изплатени през юли и юни за запазване на заетостта, като така работа са запазили 120 000 души. Донев напомни, че започва и плащането на месечната помощ за отопление от 553,55 лева, като досега са одобрени над 265 000.

МВР - министърът Бойко Рашков на свой ред добави, че МВР е имало доста активна дейност. В тази връзка той посочи усилията им за честни избори и по думите му имало добра организация и това позволило да се елиминира криминалния вот. Това по думите му позволявало досега да се изкривява политическата картина. Той изтъкна, че техните усилия довели до това да преодолеят в голяма степен този порочен пример и не позволили да се купуват и продават гласовете на българите. Рашков напомни и акциите преди изборите на 11 юли и са проверени над 5600 места, където имало сигнали. Наред с това били проверени над 10 200 лица, за които също имало сигнали, че подготвят покупката на вот. Според него активната дейност на МВР оказало влияние над сигналите на гражданите и те отбелязали висока активност - 1147 сигнала за нарушения на изборния процес, което с над 56 % повече в сравнение с април. В 770 от тях са за купуване на гласове, което било два пъти повече спрямо вота през април. 104  по думите му са били делата образувани изборите през юли. Рашков отрече, че са тормозили хората. По думите му резултатите били положителни. На вота през април били съставени само 1653 предупредителни протокола, което по думите му било 6,5 пъти по-малко. Рашков напомни, че при акциите са открили списъци и конкретни суми, подготвени за покупката на гласове. Той изтъкна и кадровите промени в МВР. Определи като унизително укриването на записите от полицейското насилие при протестите през миналото лято. За целта направили допълнителни проверки на провинилите се служители. Той изтъкна, че служителите не били само 4, на които били наложени само символични наказания, а много повече. Рашков добави, че са задвижили и допълнителна процедура - общи действия с института по психология, тъй като полицаите работят в стресова ситуация и понякога са склонни да превишават своите правомощия и да прилагат сила. Той изтъкна, че се надява в бъдеще да не ставаме свидетели на подобни действия - на полицейско насилие. Отделно от това Рашков коментира и миграционния натиск. Той поясни, че е поставил въпроса през август на КСНС при Румен Радев, така че МВР да получи подкрепа, в това число и финансово. По думите му мигрантският натиск през последните 2 седмици не наложило включването на военните, но включили повече служители от МВР. Въпреки това  Рашков изтъкна, че имат готовност в срок от 36 часа да разположат военни части, там където е нужно, ако се стигне до противодействие на масово влизане на мигранти у нас.

Трети поред бе вицепремиерът Атанас Пеканов, който коментира плана за възстановяване, който подобрили и отговорили на част от критиките от страна на ЕК, особено в сферата на карбонизацията. Той напомни, че през лятото са представили последния вариант на плана. Той изтъкна, че миналата седмица е имало среща с представители на ЕК и имало разбиране, че най-вероятно служебен кабинет да го внесе. Но наред с това обаче се изисквало доста сериозни ангажименти в енергетиката, особено за въглищните региони, където предстоят трудни решения. Той поясни че освен трите региона за подпомагане трябва да бъдат добавени и прилежащите общини. Затова по думите му смятат да подадат споразумението за партньорство с тези три региона, но имали уговорка с ЕК да остане отворено и в по-късен етап да бъдат включени и другите 8-м. От цялостното намаляване на парите за Северозападния регион по думите на Пеканов щели да пострадат общините около София. Пеканов коментира и е-преброяването и призова всички да се включат, като обсъждат решение за неговото удължаване.

Наред с това той поясни, че евроинституциите вече не били доволни на уклончиви отговори, а от нас се искало конкретни мерки и план, особено за зелената сделка и декарбонизацията. Според него това изисквало задълбочен дебат и предвид предизборния дебат, който се задава тази тема би се ползвала политически. По думите му обаче това е шанс да получим средства.

Автор на статията:
Слав Велев
на живо видео радев отчет бойко кабинет успех янев Рашков стефан
0 коментара
fallback
fallback