IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
14:30 | 21 юли 2021
Обновен: 21:59 | 7 септември 2024

Кой какво заяви от трибуната на новото 46-то Народно събрание

До 14-15 дни трябва да има правителство. Ако няма - избори, коментира Тошко Йорданов

По материала работи: Слав Велев
Кой какво заяви от трибуната на новото 46-то Народно събрание

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

ИА "Черно море" обобщи всички заявки, които направиха лидерите на парламентарно представените априи при откриването на 46-тото Народно събрание.

Тошко Йорданов: До 14-15 дни трябва да има правителство. Ако няма - избори!

"Парламентът, който нареди българският народ, е по-различен от предишния. Фактът, че тук присъства Министерският съвет, за разлика от миналия път, означава, че те не се срамуват. Разговорите, които ще проведем с останалите колеги за посоката, в която да тласнем страната - не мисля, че имаме големи различния. В следващите 14-15 дни, ако предварително заявените декларации са верни - би трябвало да има правителство, което да продължи работата на служебния кабинет. Ако няма, вероятността да отидем на предсрочни избори е наша", каза пред депутатите председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Той е на мнение, че в следващите около 10 дни ще стане ясно дали партиите могат да работят заедно. 

"Ако се стигне до избори - няма нищо неправилно или недемократично в тази посока", подчерта Йорданов. 

ГЕРБ-СДС: Ще бъдем опозиция, няма да подкрепим неолиберална програма от миналия век

Предсрочните избори не излъчиха категоричен победител. Проведоха се при натиск от служебното правителство срещу членове и симпатизанти на ГЕРБ. Издълбаха още разделителни линии в българското общество. Вместо изборите да разрешават политическата криза, те я задълбочиха. Свидетели сме на фрагментация на политическата система и невъзможност да се конструира стабилно управление", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на старта на новия парламент.

"В 46-ото НС ПГ на ГЕРБ-СДС ще бъде силна, конструктивна и компетентна опозиция. Нашият основен опонент ще бъде хаосът, безидейността, безотговорността. За нас изборният резултат е огромно предизвикателство, което изисква от всички нас възстановяване на политическия диалог, прекратяване на войната между институциите и сформиране на национално единство. Това са трите най-важни условия за справяне със здравните, икономически и социални проблеми", подчерта тя.

"Загрижени сме, че в управленските приоритети на "Има такъв народ" не видяхме да бъде адресирано нито едно от тези предизвикателства. За нас това е симптом на неспособност да се отчитат очевидности и да се възприемат факти, които са важни за цялото ни общество. Сложната задача, която постави българското общество, няма да бъде решена и в това 46-о Народно събрание", изтъкна Атанасова.

И настоя, че ГЕРБ-СДС няма как да подкрепи неолиберална програма. 

"Това е политика, която е свързана с реалностите от края на миналия век. Няма как да подкрепим програма, при която ще бъде унищожена инфраструктурата на дребния и малък бизнес", отсече Атанасова.

По думите ѝ евентуалното бъдещо управление ще бъде изправено пред значим проблем, завещан от служебния кабинет - растящата конфронтация в българското общество. 

"Най-тежки удари нанесохте върху здравната система на страната. Беше провалена ваксинацията. Уволняват се хора в най-важните болници, беше разпуснат Националният оперативен щаб и пенсиониран проф. Кантарджиев", каза още Атанасова.

Нинова: Връчат ли мандата на БСП - искаме стабилност и нов модел на управление

Ниската избирателна активност е знак към всички. Имаме силно фрагментиран парламент, без възможност за стабилно мнозинство. Протестни срещу партии на статуквото е грешка. Това каза в началото на заседанието на новото НС лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

"Предизвикателството е да съставим стабилно правителство, трети избори ще са изпитание за България. Ако президентът връчи мандат на нас - искаме да гарантираме стабилност, пред нас стои въпросът да изградим нов модел на управление. ГЕРБ приеха закон, с който позволиха 8,6 млрд. лева да бъдат раздадени без обществени поръчки", подчерта Нинова. 

По думите ѝ най-важен приоритет за БСП остава социалната политика.

"Предлагаме помощ за второ и трето дете, втори приоритет за нас е здравеопазването, отсега трябва да подготвим план за действие. По-сериозна цел е реформа в тази сфера. Трети - образование, наука и култура. 40% от българските ученици са функционално неграмотни. За 2020 г. икономиката на България се сви с 4.2%. Планът за развитие закъсня много. Настояваме той да влезе в НС спешно", допълни председателят на ПГ на левицата. 

Христо Иванов очерта приоритетите пред 46-ото НС и захапа Гешев

България е в криза и най-очевидното изявление на този факт е, че повече от година нямаме пълноценно управление, което да се ползва с доверие и парламентарна подкрепа и нямаме ясна формула как да формираме управление, а страната има важни задачи", заяви лидерът на "Демократична България" Христо Иванов при откриването на новия парламент.

Според него най-големият проблем е корупцията в България, която ерозира суверенитета в критична степен. България в момента се намира под три мониторинга в областта на правосъдието и продължаваме да се намираме под наблюдение, коментира Иванов. Той изброи задачите, които стоят пред НС според политическата формация. На първо място е подготовката за предстоящата нова вълна от коронавируса.

На второ място е планът за възстановяване, за който политиците да гарантират, че ще се превърне в платформа за прилагане на смели политики.

"Трябва да започне максимално бързо изработването на бюджета, който да е на промяна и в него трябва да се заложи и Планът за възстановяване. Трябва да се намери възможност за актуализиране на пенсии, за обновяване на здравеопазването, за социални политики за отглеждането на деца“, посочи Иванов.

Приоритет за ДБ е продължаването на реформата в изборното законодателство, така че да се елиминира лобизмът. Десните залагат и на продължаващата модернизация на армията, на въвеждането на електронно управление.

"Трябва да проведем съдебна реформа. Иван Гешев за поредно откриване на българския парламент не смее да се появи тук, надявам се, че това е израз на това, че той се подготвя да си подаде оставката“, коментира Иванов.

Той съобщи, че ДБ ще покани всички парламентарни сили за разговори за вижданията на всеки за промени в съдебната система.

Карадайъ: От ДПС сме готови на диалог, само той ще ни изведе от кризата

Правителство на малцинството е възможно да изведе България от кризата само с диалог. Това заяви председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ на първото заседание на 46-ия парламент.

В декларация от името на ПГ Карадайъ призова за консенсус и посочи, че формацията е готова за диалог, защото българските граждани са изтощени от избори и изборни обещания, както и от арогантно поведение.

"Властта е преди всичко отговорност. Нека управляващите час по-скоро осъзнаят, че предстои много работа. Условието правителство на малцинството да изведе страната от кризата е взаимно уважение, диалог и отговорно управление. Предупреждаваме управляващите, България не може да си позволи ново безвремие", каза Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна.

Лидерът на ДПС е категоричен, че трябва радиални промени.

"Докато някои разсъждават кои партии имат връзка с ДПС, ние от ДПС работим за правителство и животът на всички български граждани да се подобри. Ние от ДПС не създаваме интриги, не очакваме и не искаме власт заради самата власт. Състоянието на нещата зависят от радикални реформи. Трябва спешно да се справим с много задачи, за да сме поне на крачка от европейските държави. Всички, които поемат управлението, трябва да знаят - няма време. Трябва бързо да се предложи управленска програма с кратки срокове и ясни приоритети, за да излекуваме нанесените поражения", предупреди Карадайъ.

Манолова: Готови сме на разговори с ИТН и ДБ за подкрепа за правителство

При първия знак, че се готви подмяна, ние идваме обратно на площадите и на улиците на България. Това заяви Мая Манолова от "Изправи се.бг! Ние идваме" в декларация от името на парламентарната група по повод старта на 46-ото Народно събрание.

Взехме решение да сменим в името си, защото само призивът "Мутри, вън!" не е достатъчен да изгоним мутрите от държавата, посочи Манолова. Според нея мутрите са окопани на всички етажи във всички власти.

"Волята на хората на тези избори беше кристално ясна. Те очакват от формациите на протеста да се обединим и да извършим позитивна трансформация, ускоряване и модернизация на България след десетилетие на застой. Те очакват и да подкрепим и сформираме и застанем зад почтено правителство, което да се погрижи за хората, а не за интересите на партийните елити“, посочи Манолова и продължи:

"Ние не целим и не договаряме постове или парцелиране на властта. Нека да е ясно - отговорността и правото са на първата политическа сила - "Има такъв народ". Честито на "Има такъв народ". Поздравления!".

Манолова подчерта, че победата на партията на Слави Трифонов слага край на 12-годишното управление на ГЕРБ, което по думите ѝ е период на застой за държавата.

Бившият омбудсман обяви, че от "Изправи се.бг. Ние идваме!" са готови на разговори с "Има такъв народ" и "Демократична България" за подкрепа на правителство, което да е подчинено на дневния ред на българските граждани".

"Готови сме да участваме в провеждането на истинска съдебна реформа и на модернизация на страната", посочи тя.

Мая Манолова заяви, че от формацията отново ще предложат Комисия по ревизия на управлението на ГЕРБ и подчерта, че иска да види кой ще е против осветяването на мръсните тайни на властта.

Манолова посочи още, че още днес ще бъде внесено искане за изслушване на вътрешния и правосъдния министър по повод мотивите за отстраняването на главния прокурор. Тя посочи, че се внася и законопроект за преизчисляване на пенсиите, защото "нашите майки и бащи живеят в бедност и мизерия".

Коментари

Новини Варна