IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
17:58 | 29 май 2014
Обновен: 20:11 | 4 септември 2024

Осъдиха Цветанов на 4 години затвор

Осъдиха Цветанов на 4 години затвор

По материала работи: manager
Осъдиха Цветанов на 4 години затвор

Бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов бе осъден на 4 години затвор от Софийския градски съд (СГС) по делото за престъпление срещу правосъдието, съобщи mediapool.bg.

Той бе признат за виновен от съдия Тони Гетов по обвинението, че неправомерно е сложил шест резолюции "Не!!!" на съдебни разрешения за използване на специални разузнавателни средства спрямо бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

"Това нормално ли е?", беше първата чистосърдечна реакция на бившия МВР шеф, когато чу решението на съда.

Ако присъдата бъде потвърдена и на следващите инстанции, Цветанов ще се окаже най-висшият представител на властта, осъден от български съд.

СГС: Подсъдимият е трябвало да изпълни волята на съда, а не да я преценява

Съдия Гетов сподели и кратки мотиви за решението си, уточнявайки, че в качеството му на вътрешен министър, единствено от Цветанов е зависело СРС-тата да бъдат приложени. Магистратът се аргументира и с факта, че шестте отказа на подсъдимия са от септември и октомври 2009 г., а година по-късно подслушването все пак е осъществено.

"В този период не са събрани и не е имало как да бъдат събрани доказателства чрез прилагане на специални разузнавателни средства, защото такива са отказани", обобщи съдия Гетов.

Според СГС Цветанов изобщо не е имал правото да поставя отрицателни резолюции върху исканията, след като те вече са били разрешени от съда. По думите на съдия Гетов вътрешният министър е можел единствено да изпълни волята на съда, а не да прави преценка дали да се съобрази с нея.

Трите удивителни, поставени от Цветанов след отрицателните му резолюции, пък бяха изтълкувани от СГС като доказателство за това, че подсъдимият умишлено и целенасочено е извършил престъплението.

"Това безспорно издава неговото волеизявление да не разпореди прилагането на СРС", заключи съдия Гетов, уточнявайки, че в случая е налице завишена обществена опасност на извършителя, а и на деянието.

Решението на СГС все пак не е окончателно и защитата на Цветанов може да го обжалва пред Софийския апелативен съд.

Ханс-Петер Ул имал информация за натиск над съда от достоверни източници

След произнасянето на 4-годишната ефективна присъда германският защитник на Цветанов Ханс-Петер Ул обяви, че още преди 10 съдебни заседания получил информация от достоверни източници, че върху съда се оказва натиск.

"Надявахме се, че съдът, както е нормално за всяка една правова държава, ще остане независим и няма да се подаде на този натиск и ще оправдае Цветанов. Според мен съдът не удържа на натиска. Вие сте свидетели, как съдията с треперещи ръце прочете присъдата. Аз наистина съм уплашен от състоянието на правовата държава в България", коментира юристът без обаче да уточни от кого идва този натиск.

Самият Цветанов пък сподели, че разбрал за информацията на Ул предната вечер, когато го посрещнал на летището и "всъщност дойдохме насам доста песимистично настроени за ефективността на българският съд".

Пледоариите бяха засекретени без съдът да прочете задължителното определение

По време на пледоариите, които неясно защо бяха засекретени от съда без да прочете задължителното в такива случаи определение, наблюдаващият прокурор Калоян Ангелов поиска 3-годишна условна присъда за Цветанов.

"Поисках 3 години лишаване от свобода, при условието на чл. 66, тоест изпълнението на наказанието да бъде отложено със срок от 5 години и лишаване от права да заема държавна служебна длъжност със срок от 3 години. Наказанието е от 2 до 8 години, така че съм преценил, че в рамките на средата съгласно чл. 36 от Наказателният кодекс", обясни искането си обвинителят.

"Защото съм се придържал към българското законодателство и всички действия, които съм предприел с тези аргументи, които бяха споменати в свидетелските показания, както на бившия главен секретар Калин Георгиев, така и на директора към този момент Цветан Иванов, че всъщност съм имал основание да не подпиша тези специални разузнавателни средства. Сами разбирате, че сме казали това, което всъщност е засекретено. Мога да кажа следното, за да не се разконспирират способите и средствата при прилагането на СРС съм подписал "Не!!!" по това дело", заяви по-рано през деня подсъдимият, помолен да разясни защо се смята за невинен.

Това е вторият съдебен процес срещу Цветанов, който завършва на първа инстанция, след като само преди три дни СГС го оправда по обвинението му за длъжностно присвояване на над 50 000 лева, които били изплатени на Тодоров под формата на възнаграждения, докато е бил в ареста, и на обезщетение при последвалото му пенсиониране.

Бившият вътрешен министър е подсъдим още за неупражнен контрол над мобилното подслушване в МВР. Първото заседание по това дело е насрочено за петък.

Коментари

Новини Варна