IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
06:38 | 17 май 2014
Обновен: 14:24 | 19 септември 2024

Дунав се покачва рязко

Дунав се покачва рязко

По материала работи: Златина Добрева
Дунав се покачва рязко

Нивото на река Дунав в българския участък започна рязко да се покачва заради наводненията в Сърбия, където на места водата е скочила с близо 2,5 м за ден, и обилните валежи в Централна Европа.
Само за ден при Ново село водният стоеж се е повишил с 1,4 м, а при Видин - с 1,2 м. В Русе се очаква до понеделник да достигне критичната граница от 7 м, което е с метър и половина повече от днес.
"Притоците на реката са пълни, знаете, че от вчера е обявено и бедствено положение в Сърбия. В момента трите големи притока - Велика Морава, Сава и Тиса, вкарват доста голямо водно количество и се има предвид, че ние сме вече в диапазона на високите води. Ще последва едно бързо покачване в българо-румънския участък. Очаквам с близо метър и половина, дори два метра до седем дни нивото да се покачи, за да може да се отече тази вълна, която идва отгоре", коментира директорът на АППД Георги Георгиев, цитиран от БГНЕС.
Заради високите води островите по Дунава ще бъдат залети, като вероятно вълната ще стигне и до дигите. От Агенцията са отправили предупреждение към всички областни управители по поречието на реката и до "Гражданска защита". Засега няма опасност за населените места, но горските фирми, които работят по островите, ще трябва по най-бързия начин да изнесат техниката си, за да не пострада.
Очаква се водата да стигне до бреговата тераса, която се намира между брега на река Дунав и дигата.
"В зависимост от местоположението на дигата, касае се понякога за 50-100 метра, тази част също в доста места ще бъде залята", обясни Георгиев.
Предупреждения са отправени и към корабоплавателите, тъй като високите води крият опасности за трафика по реката.
Прогнозите все пак сочат, че няма да се стигне до бедствената ситуация от пролетта на 2006 г., когато край Русе бе отбелязано рекордно високото ниво от 9,12 м.

Коментари

Новини Варна