IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
09:33 | 27 април 2015
Обновен: 21:43 | 8 септември 2024

Ново 20: Ще правим БТР-и със САЩ, трябват "само" 450 милиона лева

Президентът, военният министър и реформаторите продължават да искат раздуване на военния бюджет

По материала работи: Лиляна Трънкова
Ново 20: Ще правим БТР-и със САЩ, трябват "само" 450 милиона лева

Въпреки неколкократните изявления на премиера Бойко Борисов, че повече пари за армията няма, президентът Плевнелиев, военният министър Ненчев и реформаторите продължават да искат увеличение. Сега секретарят по отбраната на президента о.р. Атанас Самандов лансира нов прект, който струва "само" 450 лева, пише "Преса"."Напълно е възможно България да усвои съвместно производство на бронирани бойни машини със САЩ", обявил ген. Самандов. 100 бройки от машината били нужни на Сухопътните войски.

Това е един от 9-те основни проекта за модернизация на армията, които излиза около 450 млн.лв. Той е вторият по значимост след купуването на нов боен самолет за ВВС, лансирано от военният министър Ненчев.

Българо-американският БТР ще е на базата на бойната машина "Гардиън" на американската компания "Текстрон". Миналата година САЩ ни подариха 10. Те са в Афганистан, у нас има само една машина.

Подарените машини са четириколесни, а новите трябва да бъдат 6- или 8-колесни. Такива модификации в зависимост от бронята, въоръжението и оборудването може да достигнат цена около 3-4 милиона лева.

Днес на КСНС при президента обаче няма да се обсъждат проекти за модернизация, а финансовото състояние на армията и откъде да се намерят пари за актуализацията на военния бюджет.

Коментари

Новини Варна