IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
12:10 | 19 март 2021
Обновен: 17:11 | 2 септември 2024

Разкриха група за шпионаж, арестувани са военни (ВИДЕО)

Случаят е без аналог в новата ни история, заяви главният прокурор Иван Гешев

По материала работи: Слав Велев
Разкриха група за шпионаж, арестувани са военни (ВИДЕО)

За първи път в новата ни история е, разкрита група за шпионаж, съобщават от прокуратурата. Бивш ръководен кадър на военното разузнаване е арестуван като лидер на шпионската група, която е разбита от прокуратурата и ДАНС, съобщи Сийка Милева, предаде Нова.

Той е завършил образованието си в България и чужбина, като е и кадър на ГРУ. Преподавател е в служба "Военно разузнаване". Задачата му е била да изгради нелегална агентурна мрежа. Вербувал е лица, които са имали достъп до тайните на НАТО и ЕС, допълват от прокуратурата.

В групата участвала и съпругата на резидента, която има руско и българско гражданство. Имала е доверие на руското посолство. Била е посредник между резидента и посолството като е предавала пари. От прокуратурата показаха на записи нейни посещения в посолството.

„Разследването е от особено значение за сигурността на България, ЕС, НАТО и САЩ. Няма друг такъв случай след 1944 година. Започнали сме да забравяме да обичаме родината, че сме българофили, че защитаваме националния си интерес и да не го продаваме за жълти стотинки", каза главният прокурор Иван Гешев.

„Ние не мразим никоя чужда държава, но трябва и сме длъжни да защитим България”, добави той.

От ВАП допълват, че групата е действала от много време. 

Главният прокурор Иван Гешев направи и първи коментар по случая в Twitter. Той поздрави всички, които работят, за да защитят интересите на България и сподели цитат на генерал Иван Колев, който гласи: 

"Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!“

 

Коментари

Новини Варна