IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
11:27 | 18 април 2015
Обновен: 01:01 | 3 септември 2024

Лазар Лазаров: Нито лев от парите за ремонти няма да се открадне

Шефът на АПИ се обяви за повишаване на цените на винетките

По материала работи: Златина Добрева
Лазар Лазаров: Нито лев от парите за ремонти няма да се открадне

"Нито един лев няма да се открадне, иначе нищо няма да свършим, няма да има каква да сложим на пътя". Това заяви шефът на АПИ Лазар Лазаров по Нова телевизия, в отговор на въпрос, колко от предвидените 200 млн. лева, за пътни ремонти, ще бъдат откраднати.

Лазаров се аргументира, че в България цените и без това са много ниски. Десет пъти под тези в Германия, при идентична цена на материалите. В отговор на въпрос той каза, че познава всички шефове на големите пътни фирми, но сред тях няма приятели, пише  sofia.topnovini.

"Ремонтите се възлагат чрез процедури по закона за обществените поръчки, така че няма как да се дават на приятели", посочи още Лазаров. Той изрази несъгласие с този принцип, тъй като така се появявали малки и непознати фирми, "на които куфара им е офисът" и подбивали цените. Често проблеми възниквали и с чуждестранни компании, на които дори не бил виждал шефовете.

"В Швейцария например, на която толкова искаме да приличаме, поръчките се възлагат на фирми, които могат да се справят, без конкурси", посочи шефът на АПИ. В отговор на твърдението, че възгледите му са като на лобист, Лазаров каза, че ако говорим за българското, това е така и никога не го е крил.

Шефът на АПИ се обяви за повишаване на цената на винетките. "Не може пътният данък за общините да е 200 - 300 лева за автомобил, а ние да искаме с 67 лева да решим проблема на републиканските пътища, които са 22 000 километра", аргументира се Лазаров. Вчера обаче министър на регионалното развитие Лиляна Павлова обяви, че цената на стикерите няма да се пипа в този мандат на правителството.

По думите му приходите от пътищата не са малко. „Хората, които казват, че асфалтът не се яде, не са прави, защото пътният сектор създава много работни места!”, коментира шефът на пътната агенция.
Директорът на пътното ведомство твърди, че дори хората в Северозападна България нямали право да се оплакват. „Защото като правим някои пътища в Централна България, интертни материали например ги караме от този регион – от Северна България, а това са пак разходи за местната работна ръка”, категоричен е Лазаров.

Той призна, че взимал само 2000 лв. заплата, но пък карал добра не само служебна, но и лична кола: „Работил съм преди в частния сектор. Не съм работил в пътния сектор, не лобирам за такива фирми”, категоричен бе Лазаров.

Коментари

Новини Варна