Варна 15°
fallback
България
10:45 | 18 април 2015
Обновен: 22:27 | 16 септември 2024

Трети сме в света по производство на храна за космонавти

Кулинарите в НАСА са разработили 100 рецепти, всичките вегански

По материала работи: Златина Добрева

България е трета в света след Русия и САЩ по производство на храна, която консумират космонавтите. "Целта на тази програма е производство на храна, която да не се отличава от истинския вкус", казва ръководителят на екипа от български учени, разработили първата в света космическа оранжерия Таня Иванова.

По думите й космонавтите споделят, че салатите от зеленчуци от тази оранжерия са от любимите им ястия: "Казват, че на Земята не са яли толкова вкусни неща". Сега се подготвя пускането на трето поколение оранжерия за производство на космически специалитети на базата на българската национална кухня, информира Нова тв.  

"Земляни на Марс" не е заглавието на нов научно-фантастичен филм, а реалност, на която ще станем свидетели след 18 години. За целта подготовката на космическото меню през 2030 г. е в разгара си. Липсата на гравитация вече няма да разваля вкуса на храната, а космонавтите ще могат да приготвят специалните си ястия направо на кораба.

  Кулинарите в НАСА са разработили 100 рецепти, всички те обаче - вегански. Месото и млякото са изключени от менюто, защото съставките трябва да са годни за употреба по време на целия 3-годишен престой. Веганската пица или сушито например, били сред най-предпочитаните храни за космическата трапеза. А благодарение на специална оранжерия без почва, космонавтите ще могат да отглеждат и пресни плодове, зеленчуци и живи растения.

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback